Штрпце: Привремено обустављена изградња минихидроцентрале код места Обе реке

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Привремено обуставлјена изградња минихидроцентрале код места Обе реке

После састанка мештана и инвеститора са представницима локалне самоуправе, надлежних министарстава и агенција, као и КФОР-а и полиције у Штрпцу, привремено је обустављена изградња минихидроцентрале код места Обе реке, надомак Штрпца. Скупштина општине Штрпце ће одржати седницу на којој би требало да потврди одлуку из 2016. године, којом се обуставља изградња минихидроцентрале док се не нађе трајно решење за снабдевање мештана пијаћом водом.

Већ шест година траје агонија мештана Сиринићке жупе у покушају да спрече изградњу минихидроцентрале којом би се преусмерио ток река Калуђерке и Боловањке и тако довело у питање снабдевње пијаћом водом Срба и Албанаца у Штрпцу и околним селима. Протести су били мирни све до 3. маја, када је Косовска полиција употребила сузавац, бибер спреј и пендрке, како би растерала окупљене мештане који су својим телима спречили багер фирме “Маткос груп” да настави радове. На наше питање да прокоментарише инцидент и примену силе од стране припадника Косовске полиције, командир станице полиције у Штрпцу, Драган Ивановић, уз опаску да се нисмо најавили, кратко нам је рекао да не зна о каквом инциденту причамо и да не може о томе да говори.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Састанка мештана и инвеститора са представницима локалне самоуправе

За мештане дилеме нема. Пијаћа вода је неопходна а хидроцентрала није и не би требало да се гради у месту у којем се становништво бави пољопривредом и туризмом.

“Не би требало да се гради ништа овде. Не би требало да нам се узме ова вода, јер ми од ње живимо. Ову воду пијемо и поливамо имања. Ову воду користе и Срби и Албанци, сви који овде живе”, каже нам Веселин Доганџић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Веселин Доганџић

Багер је јошу век поред реке, а ту су и цеви које је инвеститор довезао као би реку, како кажу мештани одвео у другом смеру.

“Ово је пијаћа вода за цело село, за хиљаду и нешто кућа. Одавде наводњавамо поља, кукурузе, баште, од тога живимо”, објашњава Здравко Тодоровић, један од мештана који је био на протесту када је полиција над мештанима применила силу.

Поводом најновијих догађаја, данас су се у Штрпцу састали мештани и инвеститор, са представницима локалне самоуправе, Министарства за локалну самоуправу, Министарства за заштиту животне средине, Агенције за воде, КФОР-а и Косовске полиције. Закључак састанка је да се изградња обустави, али само привремено.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Привремено обуставлјена изградња минихидроцентрале код места Обе реке

“Сматрам да ће се донете праведно решење и да ће се зауставити изградња минихидроцентрале на локацији Обе реке. Локална управа је јасно рекла да ће да буде на нашој страни, да ће Скупштина општине заседати да проучи документа и да потврди забрану изградње минихидроцентрале” , рекао је Добривоје Стевановић, професор биологије у пензији, представник мештана Штрпца, наглашавајући да Министарство локалне самоуправе Владе Косова тврди да одлука СО Штрпце, којом се забрањује изградња, није у складу са законом. Стевановић додаје да правда мора да буде на страни народа, јер се изградњом минихидроцентрале одузима пијаћа вода, угрожава животна средина и да инвеститор “Маткос груп” нема уговор са власницима околних парцела, што значи да не може да добије грађевинску дозволу.

Заменик градоначелника Општине Штрпце, Ивица Танасијевић је после састанка изјавио да је локална самоуправа уз своје грађане и да још једном осуђује прекомерну употребу силе припадника Косовске полиције према грађанима који су мирно протестовали.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ивица Танасијевић, Заменик градоначелника Општине Штрпце

“Легитимно право грађана је да протесују. Наравно да је Општина Штрпце на страни својих грађана и да ће се легитимно и правним средствима кроз институције борити да се то њихово право и оствари. Циљ протеста грађана, поготову ових код места Обе реке, јесте да се радови трајно зауставе јер је дошло до угрожавања пијаће воде. Општина Штрпце је донела одлуку 2016. године да се заустави изградња хидроцентрале док се не нађе трајно решење за снабдевање грађана Штрпца пијаћом водом“, нагласио је Танасијевић, позивајући учеснике у овом процесу да све проблеме решавају мирним путем и обећавајући да ће локална самоуправа блиско сарађивати са представницима грађана.

Представник инвеститора тврди да има регуларну документацју и да је до сада уложио милионе евра, али правници мисле другачије. По њиховом мишљењу, дозволе које је издало Министарство локалне самоуправе нису у складу са важећим косовским законима, док представници министарства тврде да одлука СО Штрпце није у складу са законом.

“Маткос група” је доставила на увид полицији одлуку Министарства локалне самоуправе којом се општинска одлука о забрани градње ставља ван снаге. Инсистирао сам да се прецизира са којим чланом закона је ова одлука у супротности. Полиција је одбила то да прецизира и само су навели да је ова одлука у супротности са диспозицијама закона. Више сам него сигуран да у одлуци не постоји члан закона са којим је ова одлука у супротности. Иза свега се крије материјална истина која овде пресуђује. Иза наводног кршења закона се крије интерес новца. Гарантујем да не постоји члан закона са којим је ова општинска одлука у супротности”, закључује Милован Филиповић, један од представника грађана, по занимању дипломирани правник.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Инвеститор и представници агенције за воде

Скупштина општине Штрпце је дозволу за градњу минихидроценнтрале у месту Обе реке издала 2013. године, али је исту дозволу привремено суспендовала 2016. Иначе, по Закону о водама који важи на Косову, искључиву надлежност над водом и рекама има локална самоуправа, а исти закон предвиђа забрану свих грађевинских радова на местима на којима се на било који начин угрожава пијаћа вода.

Обе реке није једино место у којем грађани протестују. Већ пет година и мештани Доње и Горње Битиње, Срби и Албанци, такође покушавају да спрече изградњу минихидроцентрале у свом месту, на реци Лепенац. Грађани, учесници данашњег састанка, истакли су да се овде решава проблем целе Сиринићке жупе.

Анђелка Ћуп