У Тирани и Паризу у фокусу обнова бриселског дијалога

После Берлинског самита, лидери Западног Балкана ће се осмог и деветог маја поново састати, овога пута у Тирани, у склопу Процеса „Брдо- Бриони“. Поново ће главна тема бити могућност обнављања дијалога између Косова и Србије, а како је најављено, састанку у Тирани присуствоваће и посредница у косовско – српском дијалогу, Федерика Могерини.

Маја Коцијанчић, портпаролка ЕУ је изјавила да ће Европска Унија (ЕУ) наставити да посредује у дијалогу између две земље, те да ће Могеринијева настојати да и у Тирани доведе за истим столом косовског и спског председника, Хашима Тачија и Александра Вучића.

„Наши контакти се настављају. На пример, висока представница ће учествовати на састанку лидера у оквиру процеса „Брдо-Бриони“ у Тирани у срееду и четвртак, 8. и 9. маја. Она је спремна да поново сазове дијалог. Такође је јасно да косовска влада треба да укине тарифе како би омогућила брзо обнављање дијалога“, рекла је Коцијанчић за медије у Србији.

Коментаришући Берлински Самит, Коцијанчићева је истакла да је то била неформална прилика за размену отворених и искрених мишљења.

„Састанак је дао важан сигнал за ангажман две државе чланице, Немачке и Француске, заједно са другима, да и даље, са више посвећености, подржавају дијалог Београда и Приштине“, рекла је Коцијанчич.

С друге стране, премијер Косова Рамуш Харадинај је искористио 19-годишњицу оснивања његове Алијансе за будућност Косова и поново позвао Србију да призна Косово. Он је поновио да не намерава да повуче одлуку о таксама на увоз српске робе, износећи мишљење да би признавањем Косова, Србија без проблема могла да одвија трговину са Косовом.

„Позивам српски народ у Србији, челнике, да схвате да признавањем независности Косова, ослобађају себе, да иду брже према породици слободних народа Европске Уније и да иду брже према просперитету, економском развоју, слободној трговини, без тарифа и без препрека, што и ми очекујемо. Али, види се да нема политичке воље с оне друге стране, а мислим да је у Приштини има“, изјавио је Харадинај.

Већина косовских аналитичара сматра да косовски премијер тврдоглаво не пристаје на повлачење, односно суспензју одлуке о таксама на српску робу на одређено време, оцењујући чак да се ради о популистичкој одлуци, коју у ствари подржава велики број грађана. Представници опозиционих партија, такође мисле да је Харадинај непоколебљив, јер му управо велика подршка грађана може обезбедити већи број гласова на наредним парламентраним изборима.

Албин Курти, лидер Покрета Самоопредељење, чија партија учествује на изборима за градоначелнике у општинама на северу Косова, који ће се одржати 19. маја, на Конференцији за штампу на којој је објавио имена кандидата, он је изјавио медијима да премијер Харадинај не одустаје од одлуке о такси, како би што дуже остао на власти.

„Премијер Харадинај није ту, јер верује у таксе од 100 одсто, већ зато што воли власт. Схватио је, истраживао је, да ако укине таксе да ће отићи са власти. Зато продужава што је могуће више овај став на власти,“ изјавио је Курти.

Иначе, Лука Божовић, политички аналитичар из Београда и координатор у Хелсиншком комитету за људска права сматра да се дијалог између Косова и Србије неће наставити у пуној форми без укидања таксе на увоз српске робе.

Осврћући се на Берлински Самит, он је истакао да је главни циљ био да се „удахне живот дијалогу Косова и Србије који је у ћорсокаку. Разлог је јасан, а то је да се дијалог на неки начин отргао из оквира ЕУ, па је то била нека врста покушаја да се дијалог врати под окриље ЕУ“, изјавио је Божовић.

Да је тешко обновити дијалог између Косова и Србије мисли и бивши амерички дипломата и професор на Универзитету Џонс Хопкинс, Даниел Сервер.

У овом је контексту изјавио да не очекује да се на састанку у Паризу постигну неки и споразум између Косова и Србије, али да може да се постигне договор о обнови дијалога.

„Мислим да (Париз) може да донесе неке споразуме за примену споразума који су постигнути до данас, али нисам убеђен да неки шири споразум може да се постигне за то време. Ево једне идеје: ЕУ треба да укине визе Косову у замену за укидање таксе на српске производе“, изјавио је Сервер.

Домаћини Берлинског Самита, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон, одбацили су сваку идеју која се тиче евентуалних промена границе између Косова и Србије, за шта се већ месецима залажу косовски и српски председници Хашим Тачи и Александар Вућић, као дела коначног споразума о односима између две земље.

Косовски председник Тачи је након Самита изјавио да никада није говорио о разграничењу, већ о демаркацији границе са Србијом, док је српски председник Вућић изјавио да његова „понуда“ није прошла.

Вућић је по први пут прошле године помињао разграничење и референдум. Исто је помињао Тачи, инсистирајући да се залаже да се Прешевска долина припоји Косову.

Иако су у Берлину двојица челника добили велико „не“ за разграничење или било какво мењање границе између две земље, неки аналитичари сматрају да ова идеја ипак није у потпуности „сахрањена“ и да се не искључује да се поново покрене у неком облику на састанку у Паризу.

У овом је контексту, занимљива и изјава Вучића који је поред осталог у интервју у ТВ Пинк изјавио да ће „Косово у будуности бити суверено“.

„И ја вас питам шта је решење сад осим што ће Косово у будућности, не мојом вољом и зато што ћу ја да га признам, или неко док сам на власти, али ће у будућности, уколико све остане овако како смо се ми неодговорно понашали, добити независност и сувереност на целој својој територији“, изјавио је Вућић.

КосовоЛајве – Виолета Ороши Беришај