Ад-хок Комисија усвојила нацрт резолуције за осуду злочина на Косову

Скупштина Косова, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Већ неко време председник парламента Кадри Весељи најављује оснивање међунардног суда за злочине које је починила Србија током рата на Косову, а јуче је и формално започео процедуру у циљу реализације ове иницијативе.

Обраћајући се представницима удружења несталих лица, организација произашлих из бивше ОВК, институција правосуђа и других независних организација, председник парламента Весељи је јуче изјавио да до сада нису кажњени злочини које су починиле српске снаге на Косову.

„Говорим о међународном суду за ратне злочине српске државе, независном и неопходном. О међународном суду који ће судити и казнити злочине које је починила држава Србија током рата на Косову“, казао је Весељи, износећи и мишљење да Хашки трибунал није у потпуности донео правду за, како је рекао, масакре почињене над косовским цивилима.

„До сада је за ратне злочине на Косову изречено 189 година казне Албанцима, а само 29 година казне за Србе. Ко је овде агресор? Такође, међународна правда на Косову је у потпуности неуспела. Нажалост и ми као Косово, нисмо урадили колико је требало што се тиче докуменовања података и сведока“, изјавио је Весељи.

Он је истакао да је до сада за злочине почињене током ратова у Босни, Хрватској и на Косову кажњено 74 лица, а само неколико за таква дела почињена на Косову.

„Наша порука је јасна: Косово тражи правду за своје убијене људе, масакриране и силоване. Не прихвата ћутање нити порицање. И ова правда ће се догодити. Србија ће одговарати за ове жртве“, рекао је Весељи.

Каљри Весељи, председник Скупштине Косова, фото; В.Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Иако је иницијатива председника парламента широко подржана од присутних, посланица покрета Самоопредељење, Саранда Богујевци, која је преживела, како је рекла, масакар у Подујеву, учествујући у дискусији, рекла је да не мисли да је ова идеја добра.

„Лично нисам за формирање неког међународног трибунала. Ја сам за суд за ратне злочине унутар Косова. Треба да изградимо државне механизме, почев од документовања злочина и да се они казне од стране домаћег суда.“, изјавила је Богујевци.

У интервјуу за телевизију „Т7″, Богујевци је изјавила да треба да се зна ко треба да тражи формирање трибунала за српске злочине почињене на Косову и ко ће га финансирати.

„Не треба увек све очекивати од међународне заједнице. Треба да створимо унутрашње механизме, треба да искористимо експерте, не само иностране, већ и домаће. Има младих који су студирали ван земље“, изјавила је за „Т7″ Саранда Богујевци.

Чланови удружења несталих лица сматрају да је ова иницијатива закаснела, али праведна и позвали су институције да још више раде на проналажењу несталих особа.

На иницијативу за оснивање Специјалног суда за спске ратне злочине, реаговао је и посланик Миљаим Зека који сматра да је ово ново ругање несталима од стране Кадрија Весељија.

Зека је на свом фејсбук профилу навео бројне пропусте који су направљени у последњих 20 године и оценио да Косово никада није имало лошију позицију у међународној заједници.

„Какву могућност имамо да убедимо свет у тако нешто? Ми се не слажемо о најједноставнијим стварима, а не о трибуналу који не зависи од нас… Ми не одређујемо дан за све пале борце Косова. Не одређујемо дан за мученике. Ми не смемо да говоримо о одлучујућој улози НАТО-а у ослобађању Косова, сматрајући да ћемо путем митова писати нашу историју…. Ми се не слажемо ни око заставе Косова и државне химне, а хоћемо да направимо трибунал да осуди српске криминалце у Србији?!!!“, написао је Зека на фејсбук профилу, додајући и да је ругање политичко средство за владање Косовом, које се свакога дана празни од људи.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије је изјавила да је Приштина овом иницијативом показала да „приштински политичари нису у стању да ураде ништа за бољу будућност региону“.

„Приштина је најпре читав регион вратила у прошлост кад су у питању економске слободе, увођењем такси које су против свих правила цивилизованог света. Ни то им није било довољно и сада желе да стварају лажну историју којом би прикрили истину о убијању и протеривању Срба са Косова и Метохије и уништавања српских цркава и манастира“, пише у саопштењу из кабинета Зоране Михајловић.

Реаговао је и шеф српске дипломатије Ивица Дачић који је „Вечерњим Новостима“ изјавио да му је тешко да замисли да би неко из међународне заједнице подржао да се на Косову оснује такав трибунал.

„Не знам зашто би се оснивао међународни трибунал за наводне злочине Срба на КиМ, када је тај посао већ био у рукама Хашког трибунала. Зато мислим да је једини циљ оваквих најава смиривање косовске јавности у моменту када треба очекивати све више позива за лидере ОВК да се појаве пред Специјалним судом”, каже Дачић за „Новости“.

Славко Симић из Српске листе, изостанак реакције међународне заједнице оцењује као један вид подршке Приштини, истичући да нико не жели да гради боље односе између Срба и Албанаца.

„Иза сваке идеје, иза сваке иницијативе стоји неко из међународне заједнице, тако да вероватно постоји неки политички миг за све ово што се дешава у последњих неколико дана. Нико неће и не жели боље односе између Срба и Албанаца, не решавају се чак ни неке битне теме“, изјавио је Симић.

Иначе, пре два месеца Скупштина Косова је усвојила Платформу за дијалог са Београдом у којој је, између осталог, предвиђено и оснивање трибунала који би се бавио злочинима почињеним на Косову.

Данас је ад- хок комисија за припрему пројект – резолуције усвојила нацрт – резолуцију за осуду геноцида, злочина против човечности и ратних злочина на Косову, почињених од стране Србије, а очекује се да се се он убрзо нађе на гласању и пред посланицима косовске скупштине.

Кадри Весељи је најавио и оснивање државне комисије, састављене од представника позиције и опозиције, заједница, удружења поизашлих из рата ОВК и удружења несталих, палих бораца, инвалида и ветерана рата, цивилног друштва, правосудних институција и универзитетских професора, за коју ће такође гласати посланици скупштине.

Најзад, председник парламента је најавио да ће скупштина Косова тражити и ангажовање једне специјализовне међународне компаније, која ће помоћи у оснивању овог трибунала.


“Овај пројекат је финансиран преко гранта Америчке Амбасаде у Приштини. Мишљења, ставови и закључци или препоруке садрзане овде припадају аутору(има) и не изразавају неопходно ставове Стате Департмента.“

Виолета Ороши Беришај
КосоваЛиве