Процес „Брдо- Бриони“: Косово и Србија за дијалог и регионалну безбедност

На крају самита Процеса Брдо- Бриони, који је одржан у Тирани, лидери држава Западног Балкана су путем заједничке изјаве позвали Европску Унију (ЕУ) да размотри своје проширење на Западни Балкан, као питање од геополитичке важности, наводећи да би пуна интеграција у европски систем вредности била важна за свеобихватну европску стабилност.

У заједничкој изјави се наводи и да земље кандидати за чланство у ЕУ морају да испуне све стандарде ЕУ и позвали су да се преговарачки процес одвија флексибилније и брже. У овом је контексту подржан став Европске Уније да је један од услова за чланство решевање свих отворених билатералних питања суседни земаља.

„Активно ћемо настојати да се настави дијалог и продуби поверење у региону који представљамо. Сва отворена питања биће решена мирним путем, у духу међусобног уважавања и сарадње“, стоји у завршној изјави.

Учесници скупа у завршној изјави нагласили су и да земље кандидати за чланство у ЕУ морају испунити све стандарде ЕУ и позвали да се преговарачки процес одвија „флексибилније и брже“. Такође су поздравили Преспански споразум Скопља и Атине и истакли да је то „пример који показује пут према јачању европских и евроатлантских веза унутар региона Западног Балкана“, наводи се у изјави.

Питање косовко – српских односа било је у фокусу интересовања Процеса Брдо – Бриони. Председник Косова Хашим Тачи је истакао да Косово чини настојања за постизање споразума са Србијом.

„На Берлинском Самиту смо видели колико је дубок јаз између Косова и Србије и како је тешка могућност постизања коначног споразума. Након овог сусрета није било нечег конкретног како да се даље настави. Желим да верујем да ће Париски Самит бити боље организован и да ће имати супстанцу“, изјавио је Тачи.

Тачи је такође изразио наду да ће у будућности Европска Унија бити јединственија када је реч о дијалогу између Косова и Србије, као и да „без водеће улоге Сједињених Америчких Држава не може бити ни успешног дијалога , а не неког споразума или неке имплементације“.

„Процес који је до сада одвијан са госпођом Могерини био је консултован са САД. Овај процес може да  се побољша ако се  се нагажујете и ви из земаља региона, јер је циљ постизање свеобухватног споразума измешу Косова и Србије. Законски обавезујућим споразумом, где се чува мултиетничка реалност две земље, неће бити граница на етничкој основи“, рекао је Тачи.

Косовски председник је истакао  да ће свако одлагање постизања споразума између Косова и Србије само продубљиати јаз између две земље, што може имати негативних утицаја и на регион. Говорећи о црвеним линијама евентуланог споразума, Тачи је изјавио да је неприхватљиво формирање Асоцијације српских општина која би имала извршне компетенције.

„Независно од различитих идеја које круже међу разним дипломатама, неприхватљиво је да се на Косову оснује нека асоцијација са извршним мандатом која личи на Републику Српску на северу, или немачко- немачки модел, или нека идеја о двоструком суверенитету“, изјавио је Тачи.

На Конференцији за штампу, Тачи је објаснио да би формирање неке „Републике Српске“ на северу Косова утицало на поделу , што се неће дозвоилити ни у каквим околностима.

„Тражио сам од званичника из Босне и Херцеговине, како од српског тако и босанског председника, да признају независност Косова, јер је то европска одлука и могла би бити од помоћи за стабилност реегиона“, изјавио је Тачи на конференцији за штампу.

Српски председник Александар Вучић је на конференцији за штампу изјавио да су Приштина и Београд веома удаљени од могућег решења и да се не зна када ће се до њега доћи, али да је ипак главна реч међу суседима „дијалог“.

„Много је боље да имамо овакве разговоре, тешке, отворене, непријатне, али да све то радимо у миру и да добро разумемо сви да нам је очување стабилности од суштинског значаја и интереса. Тако да, ако очекујете лак дијалог, а да све ово чујете, а да све ово видите, онда морам да будем искрен, да је то погрешно очекивање, ту нема могућности за лак дијалог“, казао је Вучић у обраћању медијима након састанка.

Вучић је оценио да ЕУ није дала стварну подршку договору између Косова и Србије, али и да се нада да оваква ситуација неће трајати заувек, јер би то „одузело пуно времена новим генерацијама које долазе, и Албанцима и Србима у овом региону“.

„Ми морамо да разговарамо, ми морамо да проналазимо решење, Срби и Албанци ће у наредних двеста година бити два највећа народа на Балкану. Ако нећемо да уредимо односе за наредних двеста година, онда је то врло лоше за све нас“, рекао је Вучић.

Наводећи „црвене линије“, које је изнео косовски председник Тачи, Вућич је новинарима шта је он поручио.

„Можете да зовете и Колинду Грабар Китаровић (председницу Хрватске), Борита Пахора (председник Словеније), све наше пријатеље, можете да позовете и Американце, можете да позовете и све друге, али то је питање Срба и Албанаца, ми то морамо да решавамо. Не постоји та сила која може Србију да натера да се понаша супротно својим националним и државним интересима. И рекао сам им, људи узмите се у памет, то није позориште у којем говорите за своју јавност сваки дан обмањујући је и причајући бајке о некаквим уједињавањима“.

Иначе, председник Косова Тачи није учествовао на заједничкој вечери коју приредио председник Албаније Илир Мета за лидере Западног Балкана, учеснике самита Процес „Брдо – Бриони“.

Он је у интервјуу за једну албанску телевизију изјавио да се више ради о техничком аспекту.

„…Али, срести се са двојицом председника двеју земаља које нису признале Косово било је непотребно и мислим да би био непотребан наставак једне узалудне и сувопарне дебате, имајући у виду непријатељску позицију којом Милорад Додик држи Босну и Херцеговину као таоца. Босна и Херцеговина на жалост још увек није признала Косово и има оштрији став него Србија….И када нам ЕУ буде дала сигнал за либерализацију виза, Босна ће се придржавати позиције Србије“, изјавио је  Тачи.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај