Српски новинари на КиМ: Наставићемо да тражимо истину!

Фото: РТВ КИМ

Чланови Удружења новинара Србије данас су по осми пут поставили спомен-плочу несталим новинарима Радио Приштине Ранку Перенићу и Ђури Славују.Новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић нестали су на путу Велика Хоча – Зочиште, а Удружење новинара Србије од 2012. године на месту где су последњи пут виђени поставља обележје на коме на српском и албанском језику пише: „Овде су 21. августа 1998. отете наше колеге новинари Ђуро Славуј и Ранко Перенић. Тражимо их“.

До сада је ова плоча била рушена седам пута. Председник Удружења новинара Србије на Косову и Метохији Будимир Ничић је изразио наду да спомен-обележје несталим новинарима више неће бити симбол и пример нерада институција које су, како је истакао, требале до открију починиоце који су је до сада рушили.

“Оно што нам даје наду то је да је полиција први пут после седам година открила починиоца који је срушио ову плочу. Ми као удружење то поздрављамо. Мислимо да је то добра порука потенцијалим рушитељима, да се тако нешто неће толерисати. И очекујемо да сличну поруку пошаљу тужиластво и суд. Да тужиластво затражи максималну казну за оног ко је срушио ову плочу, а да га суд осуди”, рекао је Ничић.

Напад на новинара представља напад на читаво друштво, тврди Нино Брајовић. Онима који руше спомен-обележје поручује да их ти поступци неће обесхрабрити, те да ће наставити да траже истину и правду за своје колеге.

“Новинари су се више пута уверили да се упорност исплати. То могу да докажем нашом двадесетогодишњом борбом за откривање убица нашег колеге новинара и власника ‘Дневног телеграфа’ Славка Ћурувије. Његовим убицама је управо завршено првостепено суђење. Овде на КиМ је нестало и убијено 14 новинара. Наше удружење је посвећено истрази њихових судбина. Наша колегиница Јелена Петковић се максимално посветила томе. Седморо је Срба и седморо Албанаца и нема пречег задатка за српске и албанске новинаре овде на КиМ, него да не оставе на миру оне који дижу руке на новинаре”, казао је Брајовић.

Постављању спомен-плоче присуствовала је и супруга несталог Ранка Перенића, Снежана.

“Ја немам ништа да вам казем, сем онога што већ знате. За ово треба добра воља, али очито да добре воље нема. Моје присуство говори више од речи. Довољно је да сам ту, како се осећам не могу да вам објасним”.

Шеф Мисије Оебс на Косову Јан Брату поручио је да је некажњивост неприхватљива, те да злочини који су почињени над новинарима не смеју и неце бити заборављени.

“Ми ћемо радити на томе. Оно што је најбитније јесте то да је, на крају крајева, ово питање владавине права и слободе медиа. Суштина је да се не ради само о новинарима, већ и о породицама имајући у виду да је некажњивост неприхватљива у било ком облику”.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „Застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

Извор: РТВ КИМ