Predsedništvo Skupštine Kosova usvojilo Rezoluciju o genocidu na Kosovu

Predsedništvo Skupštine Kosova usvojilo je rezoluciju, kako je navedeno, o genocidu koji su počinili Srbi na Kosovu. Po rečima predsednika kosovskog parlamenta, Kadrija Veseljija, rezolucija predviđa sudske procese protiv Srba, počinilaca ubistava, silovanja i mučenja, osnivanje specijalnog suda za počinioce genocida i osivanje memorijalnog kompleksa žrtava genocida.

Na sedam kucanih stranica, predsedništvo kosovskog parlamenta je usvojilo rezoluciju o, kako se navodi, genocidu koji su Srbi i država Srbija, izvršili nad kosovskim Albancima. Osim zahteva za procesuiranjem svih koji su zločine počinili, od Skupštine Kosova se traži i da usvoji odluku o formiranju memorijalnog kompleksa žrtava, kako je rekao Kadri Veselji, srpskog genocida. Veselji očekuje da će u četvrtak, Skupština Kosova usvojiti predloženu Rezoluciju, kao i da će poslanici doneti odluku o formiranju specijalnog suda za počinioce, kako je naglasio, genocida nad kosovskim Albancima.

“Očekujem podršku od svih političkih grupacija za usvajanje ove rezolucije i ovo je dužnost naše generacije. Dužnost je Kosova da sačuva sećanje na žrtve genocida koje je Srbija počinila na Kosovu,   kako bi otvorili novu perspektivu za region u  evroatlantskim procesima. Bez pravde nema budućnosti za narode zapadnog Balkana.

Dok kosovski političari, ali i civilni aktivisti, tvrde da je tokom sukoba na Kosovu silovano preko 20.000 Albanki, komisiji za ispitivanje žrtava rata u Prištini, prijavilo se 1275, a saslušano je 370 žena. Pre nekoliko dana, o žrtvama silovanja, grupa žena, predvođena bivšom predsednicom Atifete Jahjaga, a u kojoj je bila i članica Kosovskog demokratskog instituta Jeta Krasnići, predstavila je svoje podatke i pred američkim kongresom.

“ Ispred mene je brojka koja pokazuje broj osoba nad kojima je izvršeno silovanje na Kosovu tokom rata i ona iznosi oko 20 000. Ovo su podaci međunarodnih organizacija objavljenih neposredno po završetku rata na Kosovu. Ono sto je značajno napomenuti jeste da zločini koji su počinjeni predstavljaju sistematsko nasilje. Najviše  nasilja je počinjeno nad ženama, devojkama, muškarcima i decom. Imamo primera nasilja nad devojčicama, jako mladim, koje su preživele ta nasilja koja su počinile srpske snage na Kosovu”, rekla je Krasnići, naglasivši da bi trebalo da sve žrtve dobiju satisfakciju, kako moralnu, tako i materijalnu.

Krasnići je pozvala i pripadnice ostalih zajednica koje su preživele nasilje da se prijave Kommisiji za ispitivanje žrtava rata.

Na današnjoj sednici predsedništva Skupštine Kosova nije bilo predstavnika Srpske liste, ali ni prevoda na srpski jezik.

A.Ć.