Жене у медијима на Косову: Да подсетимо на важност нашег посла и одговорност институција према нама

Приступ званичним информацијама и саговорницима, посебно из сфере политичког живота, као и безбедност новинара и новинарки изазови су у раду о којима су највише дискутовале новинарке са Косова на дводневној конференцији у Будви. Двадесет и једна новинарка усагласиле су током ове конференције текст заједничке Декларације новинарки са Косова за који ће у наредном периоду тражити ширу подршку колегиница. Текст Декларације која ће бити представљена ускоро, предложиће низ мера за побољшање положаја жена у медијима на Косова.

„Свака прилика у којој се пре свега жене, а посебно у овом моменту, када се ради о женама из медија, удруже и уједине како би подсетиле остатак света на важност постојања медија и важност посла којим се бавимо, је важан догађај”, тако ово окупљање види Ивана Вановац, новинарка Радио Косовска Митровица.

Ивана Веновац, новинарка Радио Косовске Митровице, фото: Коссев

Конференцији Центра за развој заједница и КоССева организованој уз подршку Мисије Уједињених нациија на Косову је претходило вишемесечно истраживање које је обухватило интервјуе са шеснаест новинарки које извештавају на различитим језицима на Косову, а на основу ког је израђен нацрт Декларације.

Дводневни рад новинарки са Косова резултирао је текстом Декларације око које је, како каже Вановац, требало времена да се усагласе, „али у сваком случају све оно што је у њој написано је нешто што би сваки новинар, без обзира на пол и на то којој етничкој заједници припада требало да потпише јер је крајње професионално и етички“.

„Сложиле смо се око тога шта нам највише смета, колико нас нервира третман који имамо код институција, непоштовање и просто непостојање свести о томе колико је важан наш посао и колике су обавезе институција према нама, пре свега оне политичког карактера. Подвукле смо оне најкритичније моменте са којима се тренутно у нашој професији суочавамо, ставиле их на папир и ето, дале своју сагласност да се те ствари у наредном периоду промене и то је увек важно.“

“Можда и најважније, присетили смо се шта је наша обавеза али подсетићемо и остале шта је њихова обавеза према нама“, поручила је Вановац.

Анђелка Ћуп, уредница портал “Грачаница онлине” сматра да је одржана конференција “изузетно добар почетак који даје велике шансе да се прошири иницијатива, како би се обухватило још колегиница, па зашто да не и затражити подршку мушких колега”.

Анђелка Ћуп, ГрачаницаОнлајн, фото: Коссев

Њен највећи утисак је присуство младих новинарки из различитих заједница на Косову, које су, према њеним речима, “биле изузетно озбиљне, вољне за рад, вољне за сарадњу, неоптерећене неким стварима”.

Декларација око које су се присутне новинарке усагласиле је „добра основица за наставак на њеном раду, на проширењу”, мишљење је ове уреднице.

Рабиша Мухаџири уредница, из РТК за програме заједница, истиче да јој је драго да је део друштва новинарки и уредница које су радиле на поменутој декларацији и нада се да ће то и други новинари и новинарке да препознају као нешто позитивно.

 

Мислим да је ова декларација веома корисна, и надам се да ће се и други медијски радници такође сложити са овим што ћемо им предложити и да ће се придружити овој нашој врсти кампање – да неким заједничким снагама, заједничком енергијом и идејама, у ствари охрабримо и младе новинарке да своју каријеру граде на храбрости, да се не стиде да покажу оно што заиста знају, и да једноставно увек изнесу свој став”, поручила је слободна новинарка Виолета Ороши која сматра да је овом конференцијом дат допринос јачању новинарки у медијима на Косову.

Виолета Ороши, фото: Коссев

Једна од најмлађих учесница, новинарка БИРН-а, Дорунтина Балиу наводи да је током израде овог документа уложена „интензивна количина рада“ али да је реч о једном „инспиративном искуству“.

Сматра да је иницијатива за окупљање новинарки из „различитих етничких група, које извештавају на различитим језицима, раде у различитим медијима, различитих година“ помогло да науче више једни о другима, али и једни од других.

 

Балиу каже да су дошле до закључка да деле многа слична искуства али и да постоје разлике у изазовима са којима се срећу у свакодневном раду.

Волела бих кад би и остале колеге новинари чешће имали овакве прилике, како бисмо заиста могли да схватимо да у овој, како је ми зовемо, светој професији, не треба да постоје поделе према етничком пореклу или месту где живимо. Наша главна мисија је иста, и тако треба да буде, и зато се сви ми боримо са разним изазовима и нападима и и треба да устанемо против свега што отежава овај наш посао, нагласила је Баљиу.

Доронтина Балиу, фото: Коссев

Део овог пројекта који подржава УНМИК су и кореспонденције четири новинарке из српске и албанске заједнице о новинарској етици и стандардима извештавања. Ове преписке можете пратити на посебним тематским страницама: Новинарска бележница и Размедијавање.

(Коссев)