Самит у Паризу, нова нада за наставак дијалога

Председник Косова Хашим Тачи је у више наврата у последњих месец дана наводио да неће дозволити било какву размену територије или поделу Косова, у циљу постизања коначног споразума о односима две земље, који би за епилог имао признање независности Косова од стране Србије.

С друге стране и даље косовској јавности шаље поруке да није одустао од припајања Прешевске долине Косову. На свом фејсбук профилу истакао је да је „право укључивања Прешева, Медвеђе и Бујановца са Републиком Косово легитимно, кориговање историјске неправде и безбедност за грађане овог региона да живе на својој земљи“, написао је Тачи.

„Ово настојање је прекинуло да остварује софистицирана ангажовања да се север Косова преда Милану Радоичићу, у почетку власништво „Трепче“, да би се наставило са трансформацијом државног богатства на општински ниво (четири општине на северу) и такође да би се зауставили планови за двоструки суверенитет и асоцијацију (српских општина) са извршним мандатом, попут Републике Српске, дакле регионалне аутономије“ написао је Тачи на свом фејсбук профиле.

Питање било какве промене актуелних граничних линија између Косова и Србије као део могућег споразума између две земље, за премијера Косова Рамуша Харадинаја је у потпуности неприхватљиво.

Током боравка у Витини, косовски премијер је поновио да је свака идеја о промени граница наношење штете Косову.

„Говорило се много о могућности играња са међама и територијама, али ви знате да током историје када се год играло са међама, било је на нашу штету“, рекао је Харадинај.

Говорећи о процесу Бриселског дијалога, Харадинај је истакао да је успео да га преусмери у потребном правцу.

„Када сам преузео обавезе, Косово је предало своје одлучивање странцима, о свим нашим главним темама. Али, било је предвиђено да се дијалог стави на сто. Ми бисмо као суверена држава ставили ове одлуке на сто Могеринијеве, Вућића и у овом случају нашег председника. Дакле, Влада је била одлучна и одлучивање вратила у Приштину, како би их преузела Влада“, рекао је Харадинај.

Иначе, на конференцији за штампу након састанка Владе, премијер Харадинај је на питање новинара како види даљи процес дијалога, односно да ли након Берлинског Самита у Паризу, који треба да се одржи почетком јула месеца, види могућност потписивања неког споразума са Србијом у Вашингтону, изјавио да се ништа не може предвидети, али да се и не искључује таква могућност.

„Не могу да прејудицирам такве процесе. Процес је сада у сигурним рукама. Узето је из руку Могерини. Постоји стабилност, то је најважније. За друге је тешко предвидети, али и може (да се предвиди)“, изјавио је Харадинај.

Харадинај је убеђен да је дијалог Приштине и Београда сада у рукама немачке канцеларке Ангеле Меркел и француског председника Емануела Макрона.

Иначе, српски министар одбране Александар Вулин је изнео мишљење да званична Приштина не жели дијалог и да идеја кориговања граница није најсрећније решење, али да верује да је могуће. Он признаје да ова идеја нема подршку председника Србије Александра Вућића и српске Владе, али да решење питања Косова треба да разумеју сви Срби, без обзира где живе, тврдећи да Србија нема територијалних претензија према другим државама.

„Желим да Кадри Весељи буде што је могуће даље од мене, желео бих да између њега и мене, између нас и њих, буде успостављена добра и јака граница, пошто када је будемо имали, онда ћемо имати безбедност и мир ће преовладати“, изјавио је Вулин за телевизију „О2“.

Иначе, мало је иностраних аналитичара који мисле да би кориговање границе између Косова и Србије или разграничење по етничким линијама, допринело трајном решавању косовско – српских односа. Дакле, много је више оних који сматрају да је таква идеја ризична.

Британски публииста и аналитичар Тим Џуда (Тим Јудах) је у интервјуу за телевизију Н1 изјавио да је тема о промени косовско – српске границе стопирана од стране немачке канцеларке Ангеле Меркел на Берлинском самиту, али и додао да не значи да се ова тема једнога дана неће вратити на преговарачки сто, пошто је то питање које се помиње последњих 30 година.

„Опција промене граница би имала негативне последице по цео регион. Мислим да не вреди дирати границе, јер је то велики ризик. И актулено, то више није опција“, изјавио је Џуда.

Дијалог имеђу Косова и Србије је прекинут новембра прошле године, након одлуке косовске Владе да уведе таксе на увоз српске робе и услова званичног Београда да он може бити настављен само када приштинске власти повуку ову одлуку.

Беким Чолаку, шеф кабинета председника Хашима Тачија је у емисији „Зона Б“ на телевизији Клан Косова изјавио да би била стратешка грешка да се у овом тренутку ова одлука повуче.

„Ако су се ова Влада и ова коалиција одрупрели тако великом притиску, позитивном притиску Сједињених Америчких Држава (САД) како би се дала прилика дијалогу, онда које је образложење да се тако нешто деси данас када је моментум за евентулани споразум између Косова и Србије изгубљен. С тога сматрам да такса треба да остане на снази“, изјавио је Чолаку за телевизију Клан Косова.

Косовски аналитичари очекују да самит у Паризу буде добро организован, пошто ће главна тема бити управо деблокирање дијалога између Косова и Србије и могућност постизања коначног и свеобухватног споразума између две земље.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај