Бошко Обрадовић: У Србији се закони доносе, али се не спроводе

Говорећи о законима који су на дневном реду у Народној скупштини, председник Двери је истакао да је кључни проблем тај што се у Србији закони доносе, али се не спроводе.

Он је поновио свој став да у актуелној власти седе уставорушитељи који не поштују ни слово Устава ни слово закона и да има више примера тог кршења и узурпације институција почевши од потпуног непоштовања медијских закона, до учествовања у корупцији на највишем нивоу.

Зато је, по њему, и предлог измена Закона о спречавању корупције још једна фарса. „О каквом спречавању корупције говоримо у моменту када је у току страначка кампања „Будућност Србије“ за коју не знамо ни ко је плаћа, ни на основу којих овлашћења је председник спроводи. О каквој борби против корупције када и даље није испитано порекло новца у изборној кампањи СНС-а који су у идентичним износима од по 40000 уплаћивали страначки активисти, нити је испитано порекло 300 000 евра које је отац министра полиције носио у торби недавно.“ – рекао је Обрадовић.

Обрадовић истиче да додатну поруку шаље и чињеница да се баш сада усвајају и измене Закона о извршењу кривичних санкција у правцу ублажавања и омогућавања превременог отпуста и запослења затвореника ван затвора. Како истиче, у тренутку када је све више афера режимских функционера и када морају да кажњавају своје људе они доносе закон који ће им омогућити лакше издржавање казне и лакши излазак из затвора. „Добра је идеја да се осуђени овим мерама лакше припреми за реинтегрисање и укључивање у радни процес, али је дискутабилан моменат предлагања овог решења. Очигледно је да за себе и своје људе спремају ове лакше услове отпуста и издржавања затворске казне“ – сматра Обрадовић.

Председник Двери је прокоментарисао и доношење тзв. „Тијаниног закона“. Он је истакао да, наравно, подржава увођење најстрожих казни за убице деце и да су Двери неколико пута подржале иницијативу породице Јурић. Али сматра да актуелна власт ни овај пут није испоштовала Устав и законе јер ово нису ставили на дневни ред као народну иницијативу, већ као свој предлог и при томе нису омогућили јавну расправу на овако битну тему о којој је стручна јавност подељена. То говори о томе да је ово још један маркетиншки трик ове власти.

„Посебно је проблематично, и није у складу са европском праксом, потпуно укидање могућности условног отпуста, о којем одлучује читав круг стручњака, а остављање могућности помиловања о којем одлучује само један човек – председник државе. Постајемо земља у којој један човек одлучује о животу и смрти и то није добро“ – рекао је председник Двери.

Обрадовић је такође говорио и о протестима, где је истакао да су и даље на снази главни захтеви који се односе на слободне медије и поштене изборе, и да од тих захтева нема одступања.

Он је рекао да су протести имали низ позитивних ефеката и да се они настављају.  Позвао је све грађане да се окупе на наредном протесту у суботу, 18. маја, у 18 часова испред Теразијске чесме. Такође је позвао грађане да сваки дан посете Слободну зону у Пионирском парку где се од 13 до 21 час одржавају различити програми.