Јеремијиндан у Гораждевцу

Свети Јеремија, заштитник Гораждевца, сеоска слава ове највеће српске средине у Метохији, обележен је јуче у присуству великог броја гостију са Косова и Метохије, из уже Србије, Републике Српске али и шефа Канцеларије Русије у Приштини Андреја Лисовоја.

После литургије селом је прошетала свечана литија, док се крстоноша на крају,  као и увек о Јеремијиндану, окупао у сеоској речици. Својим телом и часним крстом, он, како обичај налаже, закрштава воду. Освећење воде обавељено је крај једног од неколико храстова у чију кору је у току литије урезан крст, запис.  По закрштавању воде сви млади, као по команди, скачу у речицу прскају једни друге и купају се, кажу мештани, тако се ваља за здравље и напредак у селу.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

У литији предвођеној локалним парохом оцем Ненадом Нашпалићем, која се кретала од новије сеоске цркве до мале брвнарице у старом гробљу, посвећеној чувару села Светом Јеремији, били су и домаћини и гости. Шеф руске Канцеларије у Приштини Андреј Лисовој као и председник Одбора за помоћ Србима са Косова и Метохије Милорад Арлов.

Фото: О.Радић

Домаћин славе ове године била је породица Јововић из Гораждевца чија је мушка узданица Немања, ове године поносно стајао на челу литија и носио Часни крст. Немања Дакић се пријавио за домаћина славе за наредну годину.

Фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

За Јеремијиндан у Гораждевцу је ове године први пут ломљена чесница са златником у лику Светог Јеремије коју је обезбедио Одбор за помоћ Србима са Косова и Метохије из Републике Српске. Седмогодишњи Милутин Димитријевић је имао срећу да му западне комад чеснице за златником. Њему је Милорад Арлов, председник Одбора за помоћ Србима са КиМ поколнио шал са натписом Република Српска.

Милорад Алов са децом из Гораждевца, фото: О. Радић, ГрачаницаОнлајн

Пожелевши домаћинима да остану и опстану на кућном прагу, нагласивши да и очувањем обичаја чувају Косово и Метохију, Милорад Арлов је најавио да ће и ове године велики број косовско метохијске деце боравити у Републици Српској.

„Очекујемо око 1.050 дјеце са 20 аутобуса који долазе у 18 градова Републике Српске 16. јуна. Добро нам дошли и код нас ћете осетити и слободу и добро и велику пажњу домаћина који ће вас прихватити“, рекао је Арлов и поручио:

„У историји нас Срба много је симбола хтјело да нам се стави на главу и на чело, али крст је остао једини који нас је оставио да до данас вјерујемо у њега, поносно га носимо, и око њега се окупљамо“, нагласио је Арлов.

После црквених обреда прослава Јеремијиндана је настављена у конаку цркве где је овогодишњи домаћин оранизовао ручак за присутне званице и вернике. Привремени орган за Општину Пећ у Гораждевцу такође је ораганизовао ручак и славље у спортској сали ОШ „Јанко Јовићевић“ коме је такође присуствовао велики број гостију.

И.М. О.Р.