Jeremijindan u Goraždevcu

Sveti Jeremija, zaštitnik Goraždevca, seoska slava ove najveće srpske sredine u Metohiji, obeležen je juče u prisustvu velikog broja gostiju sa Kosova i Metohije, iz uže Srbije, Republike Srpske ali i šefa Kancelarije Rusije u Prištini Andreja Lisovoja.

Posle liturgije selom je prošetala svečana litija, dok se krstonoša na kraju,  kao i uvek o Jeremijindanu, okupao u seoskoj rečici. Svojim telom i časnim krstom, on, kako običaj nalaže, zakrštava vodu. Osvećenje vode obaveljeno je kraj jednog od nekoliko hrastova u čiju koru je u toku litije urezan krst, zapis.  Po zakrštavanju vode svi mladi, kao po komandi, skaču u rečicu prskaju jedni druge i kupaju se, kažu meštani, tako se valja za zdravlje i napredak u selu.

Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

U litiji predvođenoj lokalnim parohom ocem Nenadom Našpalićem, koja se kretala od novije seoske crkve do male brvnarice u starom groblju, posvećenoj čuvaru sela Svetom Jeremiji, bili su i domaćini i gosti. Šef ruske Kancelarije u Prištini Andrej Lisovoj kao i predsednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije Milorad Arlov.

Foto: O.Radić

Domaćin slave ove godine bila je porodica Jovović iz Goraždevca čija je muška uzdanica Nemanja, ove godine ponosno stajao na čelu litija i nosio Časni krst. Nemanja Dakić se prijavio za domaćina slave za narednu godinu.

Foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Za Jeremijindan u Goraždevcu je ove godine prvi put lomljena česnica sa zlatnikom u liku Svetog Jeremije koju je obezbedio Odbor za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije iz Republike Srpske. Sedmogodišnji Milutin Dimitrijević je imao sreću da mu zapadne komad česnice za zlatnikom. Njemu je Milorad Arlov, predsednik Odbora za pomoć Srbima sa KiM pokolnio šal sa natpisom Republika Srpska.

Milorad Alov sa decom iz Goraždevca, foto: O. Radić, GračanicaOnlajn

Poželevši domaćinima da ostanu i opstanu na kućnom pragu, naglasivši da i očuvanjem običaja čuvaju Kosovo i Metohiju, Milorad Arlov je najavio da će i ove godine veliki broj kosovsko metohijske dece boraviti u Republici Srpskoj.

„Očekujemo oko 1.050 djece sa 20 autobusa koji dolaze u 18 gradova Republike Srpske 16. juna. Dobro nam došli i kod nas ćete osetiti i slobodu i dobro i veliku pažnju domaćina koji će vas prihvatiti“, rekao je Arlov i poručio:

„U istoriji nas Srba mnogo je simbola htjelo da nam se stavi na glavu i na čelo, ali krst je ostao jedini koji nas je ostavio da do danas vjerujemo u njega, ponosno ga nosimo, i oko njega se okupljamo“, naglasio je Arlov.

Posle crkvenih obreda proslava Jeremijindana je nastavljena u konaku crkve gde je ovogodišnji domaćin oranizovao ručak za prisutne zvanice i vernike. Privremeni organ za Opštinu Peć u Goraždevcu takođe je oraganizovao ručak i slavlje u sportskoj sali OŠ „Janko Jovićević“ kome je takođe prisustvovao veliki broj gostiju.

I.M. O.R.