Представници власти „глуви“ на препоруке амбасада на Косову

Амерички и британски амбасадор на Косову Филип Коснет и Рури О’Конел већ неко време износе своју забринутост због потеза актуелне косовске Владе, посебно када је у питању именовање на високим положајима неквалификованих особа или оних који су из неког разлога били оптужени или кажњени.

Јуче је амбасада Сједињених Америчкх Држава (САД) у Приштини у саопштењу истакла да се међу именованим особама на високим положајима у косовској Влади налазе и оне које су осуђене за ратне злочине и које су под активним опптужницама за тешка кривична дела и осумњичене за озбиљне злоупотребе власти. У овом контексту амбасада је позвала косовске лидере да зауставе овај тренд и поручили да њихов избор „изгледа да унапређује краткорочне политичке циљеве, а не легитимне потребе грађана Косова или кредибилитет државе“, наводи се у саопштењу.

„Именовање ових неквалификованих особа подрива поверење јавности које Косово покушава да изгради, лишава земљу компетентних и угледних појединаца који су најспособнији да обављају послове владе и не поштује жртве злочина из прошлости ових појединаца. Такође, то омета напредак Косова у изградњи међународног угледа који би га учинио пожељним партнером других држава и јача позицију противника који би могли да тврде да Косово није посвећено владавини права“, наводи се у саопштењу америчке амбасаде у Приштини.

Амерички амабасадор у Приштини Филип Коснет је реаговао крајем прошлог месеца на написе појединих медија који су се позивали на поуздане изворе да је наводно Влада Косова именовала Суљејмана Сељимија за амбасадора Косова у Албанији, односно на његово именовање за политилког саветника у кабинету Рамуша Харадинаја. На одлуку о именовању Сељимија реаговао је део косовских аналитичара, Инициијатива младих за људска права и Беким Бљакај, директор канцеларије Фонда за хуманитарно право на Косову.

На тек поједине реакције цивилног друштва Харадинај је одговорио да „сматра да Сељими ништа не дугује правди“, као и да се ради о особи коју „сви веома поштују“. На Форуму „Говори отворено“, који је организовала невладина организација „Фољ“ Филип Коснет је истакако да за Косово постоје још многи изазови, међу којима су и неспровођење одлуке суда о имовини манастира Дечани, непотизам у запошљавању.

„Има пуно извештаја на Косову којима се указује да људи добијају званичне позиције, не зато што су квалификовани него зато што су у сродству. Једна анкета је показала да 20% анкетираних мисли да су заслуге те које отварају нова радна места“, рекао је поред осталог Коснет.

Коснет је овом приликом изнео и сумњу у вези могуће манипулације жртвама сексуалног насиља, „као што се манипулисало листама ветерана“.

„Законом о правима преминулих бораца, инвалида рата, чланова ОВК, одређен је статус и жртвама сексуалног насиља током рата на Косову. Преживели су почели да се јављају 20 година након рата, али овим амандманом се онемогућава онима који су жртве након 1999. године. Да ли су посланици послушали оне који су највише погођени овим законом и да ли ће парламент дати иста права као и ветеранима, јер се њихов број изузетно брзо повећао и то на веома сумњив начин“, рекао је Коснет.

Он је такође поручио да прихватајући правду са једнаким правима за све грађане Косова, пружа се могућност у којој нико није изнад закона и нико није лишен права.

„Сваки грађанин као појединац игра улогу у промоцији и владавини права, успостављање демократије је велико достигнуће. Косово као демократска држава има мноштво расположивих средстава, укључујући и протесте да се супротстави неслагању, како би се одржао ред и закон“, поручио је поред осталог Коснет.

Косовска јавност је била непријатно изненађена када је британски амбасадор у Приштини Рури О’Конел недавно поднео оставку на место председника Борда Косовске Агенције за упоређивање и верификацију имовине, пошто је скупштина Косова одлучила да за председника именује Насера Шаљу.

Британска амбасада је путем саопштења изнела да је косовска скупштина именовала кандидата који не испуњава критеријуме за ову позицију и да је прекршен меморандум о сарадњи са Британском амбасадом. Такође се наводи да је овом приликом показан недостатак политичке воље за спровођење заслужених именовања.

„Косовске институције имају право да именују одговарајуц́е кандидате са листе кандидата који испуњавају критеријуме. Међутим, при избору кандидата који се у овом случају није могао сматрати подобним за именовање, институције су показале не само недостатак посвец́ености имплементацији нашег заједничког пројекта, вец́, што је још важније, недостатак преданости мандату и раду Косовске агенције за упоређивање и верификацију имовине.

Реаговао је и амерички амбасадор Коснет који је изразио разочарење путем Твитер налога.

„Посланици су показали да више цене непотизам него имовинска права грађана“, написао је Коснет.

Амерички и британски амбасадор су недавно подржали свог колегу, амбасадора Швајцарске на Косову Жана Ибера Лебеа, који је изјавио да косовске институције плаћају „лажне ратне ветеране, а међународна заједница им финансира кључне пројекте“ за потребе грађана.

Све ове критике остале су без неких већих реаговања косовских званичника.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај