Нацрт Резолуције о наводним српским ратним злочинима над косовским Албанцима пред посланицима после14 часова

Иницијатива предсеника Скупштине Косова Кадрија Весељија за формирање комисије која ће се бавити прикупљањем чињеница о наводним ратним злочинима које је, како се наводи, Република Србија починала на подручју Косова и Метохије током сукоб 1998. и 99. године нашла се на дневном реду данашње пленарне седнице Скуптштине Косова.

Пре почетка расправе о дневном раду, посланик Даут Харадинај је затражио да се прескочи расправа поводом прве и друге тачке дневног реда, које се односе на питања посланика и да се с обзиром на то да седници присуствују чланови породица киднапованих и убијених кососвких албанаца, одмах пређе на трећу тачку дневног реда односно, расправу о нацрту Резолуције о наводном ратном злочину који је држава Србија, починила над косовским Албанцима током ратних сукоба.

Посланик Миљаим Зека из НИСМЕ предложио је да се одржи минут ћутања у част, како је нагласио, великог борца и идеолога за косовску независност Укшима Хотија. Пресдедник косовске скупштине Кадри Весељи је реаговао на овај Зекин предлог образложишви да је Хоти нестао и да његово тело још увек није пронађено, те да није примерено одати минут ћутања.

Харадинајев предлог су подржали посланици Самоопредељења, АКР и Иницијативе, а посланик Даут Харадинај је поувукао предлог. Пленарна седница је настављена расправом по текућем дневном реду и постављањем питања посланика.

У тренутку док се послницима обратила посланица ДСК Валентина Буњаку српски новинари су остали без превода, тако да не могу да прате даљи ток седнице. Новинари који извештавају за српске редакције надају се да ће превод на спрском бити укључен у тренутку када дође време да се рапсравља о нацрту закона о Резолуцији као и осталим тачкама које се одосе на подизња меморијалног центра и одрђеивања дана геноцида које је наводно држава Србија починила над Косовски Албанцима. Скупштна је наставила рад расправом  о послничким питањима који се односе на проблеме у образовању на Косову.

Очекује се да се расправа о нацрту Резолуције о наводном Геноциду који је Србија починила над косовским Албанцима, те формирање Државне комисије за успостављање Трибунала за геноцид, настави око 14 часова. Разлог је што један део посланика присустувује Академији у Призрениу у част нестлаог Укшима Хотија.

За данашње заседање Скупштине Косова влада велико интереосвања како албанских тако и спрких медија, а Скупштина је у овом тренутку прогласила паузу до 14 часова.

И.Миљковић