Dveri pozivaju na bojkot lokalnih izbora na severu Kosova

Pokrajinski odbor Dveri pozvao je na bojkot, kako naglašava, nelegitimnih kosovskih izbora, koji su za 19. maj zakazani u srpskim sredinama na severu Kosova i Metohije.

„Poštovani kosovometohijski Srbi, u ime Srpskog pokreta Dveri, još jednom vas pozivamo da predstojeće nelegalne kosovske izbore za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova i Metohije bojkotujete, makar u broju i procentu u kome smo 2012. godine izašli na referendum povodom bojkota kosovskih institucija“, naglašava se u saopštenju ovog pokreta.

„Naš stav je da ne treba da dajemo legitimitet Srpskoj listi, niti da dajemo legitimitet institucijama u Prištini. Srpska lista kao produžena ruka SNS-a, registrovana je u Prištini kao politički subjekt i kao takva ne može da predstavlja srpske interese na Kosovu i Metohiji. Oni su raznim kriminalnim radnjama nametnuti kosmetskim Srbima kao neko ko je jedini predstavnik srpskih interesa, što nema veze sa istinom, o čemu govori i činjenica o kakvim se kandidatima tzv. Srpske liste radi.

Naravno, jasno nam je da postoji neviđeni pritisak od strane režima iz Beograda, koji se ogleda u svakodnevnom maltretiranju i ucenjivanju svakog pojedinca da mora izaći na kosovske izbore, jer će u protivnom ostati bez posla ,bez svog auta, kuće. Svedoci smo i činjenice da  bahatost i  tortura predstavnika Srpske liste ovih dana kulminira time što njihovi aktivisti od svih zaposlenih u javnim ustanovama i društvenim preduzećima, zahtevaju da svako od njih dostavi lične podatke svih punoletnih članova porodica, kao i da svako od zaposlenih obezbedi minimum 15 sigurnih glasova za tzv. Srpsku listu i time učvrstimo temelje kvazidržave Kosovo.

Znajući sve ovo mi imamo razumevanja za svoje sugrađane koji su u strahu. Ali smatramo da je vreme da se tog straha oslobodimo svi zajedno. Moramo zaštititi Ustav Republike Srbije i suverenitet svoje državne teritorije, a to ćemo najbolje uraditi ukoliko bojkotujemo neustavne izbore na Kosmetu, ne dajući time legitimitet separatistima i svima onima koji im pomažu u težnji ka nezavisnosti”, zaključuje se u saopštenju pokreta Dveri.