Велика заинтересованост за праћење избора за градоначелнике

У недељу 19. маја одржаће се ванредни избори за градоначелнике четири општине на Северу Косова, настањених углавном српским становништвом.

Централна изборна Комисија је саопштила да ће се гласати на 84 гласачких места и да право гласа има преко 58 хиљада грађана, што је за 970 гласача више него на локалним изборима одржаних 2017. године.

Изборе ће пратити 464 посматрача из невладиних домаћих и међународних организација, као и представници 12 амбасада на Косову и Европске комисије, Уреда ЕУ и ЕУЛЕX-а.

Срђан Миливојевић из Коалиција невладиних организација „Демократија на делу“ је на конференцији за штампу изјавио да током предизборне кампање која траје већ два дана, није забележен ниједан инцидент или нерегуларност.

На ванредним изборима за градоначелнике општина Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавић и Звечан, са својим кандидатима се такмиче три полиитчке партије: Српска Листа, Покрет Самоопредељење и Демократска партија Косова.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију у српској Влади је позвао грађане да изађу на изборе и гласају за кандидате Листе српска, јер се „19. маја одлучује да ли ће општине на северу Косова бити српске општине, под српском контролом или не“ и „да својим активним доприносом омогуће јединство државе Србије“.

„Избори у недељу нису класични избори за Србе на Косову И Метохији, нису то избори политичких странака, већ су избори којима се ради на очувању српског карактера четири општине са српском већином. Сви у Приштини се надају, и Албанци, да ће показати да напредују и у броју и у снази на северу и зато је јако важно да покажемо снагу и слогу и да ћемо се увек и свуда борити да те општине остану наше као што и јесу, српске“, поручио је Ђурић.

Иначе, Српска листа је једина партија која окупља косовске Србе а која ће учествовати на овим ванредним изборима.

Новинар Будимир Ничић истиче да је то сасвим логично у оваквим условима.

„С обзиром да смо у протеклих пет година имали двојицу убијених људи који су били кандидати за градоначелника Северне Митровице то је главни разлог, а постоји и други разлог. Изборна трка није фер, јер Српска листа која је заправо Српска напредна странка (СНС) једина има подршку, не само СНС већ и и институционалну подршку и Београда – и владе, и председника и медијску машинерију у Београду. Други кандидати су уморни од те борбе са ветрењачама, притисака, клевета…“, објашњава Ничић у интервјуу за српску телевизију Н1.

Стефан Сурлић са Факултета политичких наука у Београду за исту је телевизију изјавио да је одлука да друге политичке партије не изађу на изборе последица дугогодишњег страха, јер људи на северу Косова доживљавају политику као нешто што им може донети проблем и нанети штету њима лично.

Ипак, Фатмир Шехоли, извршни директор Института за афирмацију међународних односа је за дневни лист „Зери“ изјавио да се по први пут након рата на изборима такмичи само једна партија косовских Срба и да је то „антидемократски и антицивилизацијски и да враћа Косово у време једнопартијске државе“.

Коментаришући изјаве да ће у случају победе на изборима Српска листа спроводити политику званичног Београда, Шехоли је казао да је то противзаконито.

„Држава треба да делује у овом аспекту. Противзаконито је и противуставно ако људи на територији једне државе кажу да ће деловати на основу принципа једне друге државе“, изјавио је Шехоли.

Аљбуљена Хаџиу, посланица Покрета „Самоопредељење“, партије која са својим кандидатима учествије на изборима за градоначелнике четири општине на северу Косова, је изјавила да у другој земљи партија са ставом какав има Српска листа, не би била прихваћена.

„За једну мормалну земљу би било неприхватљиво да имамо такав политички субјекат који не признаје Републику Косово и бори се против ње. Без сумње, ми смо уверени да ће наставити да се активно боре против Републике Косово, без обзира на приступ Републике Косово“, изјавила је Хаџиу.

Добар познавалац политичких кретања на Косову, Хаки Абази је за дневни лист „Коха диторе“ изјавио да је Српска листа и север Косова „Ахилова пета“ за актуелну власт на Косову.

„Београд је успео да Српску листу инсталира као свој инструмент, са којом саботира уставност и територијални суверенитет и интегритет. Ово је очекивано од стране Срба, да наставе да саботирају и уцењују државу Косово на северу, што значи да су избори фарса и бескорисно трошење буџета“, изјавио је Абази.

Иначе, до сада политички субјекти који се такмиче са својим кандидатима на ванредним изборима за градоначелнике четири општине на северу Косова, предизборну кампању углавном спроводе путем промотивног материјала или посета одређеним привредним, здравственим и другим организацијама којима дају обећања подршке за даљи њихов развој.

Кадри Весељи је заједно са кандидатом Демократске партије Косова Гонџе Чауши посетио насеље Брђани, и састао се са становницима овог дела Северне Митровице, обећавајући им подршку за повратак њиховим кућама.

Занимљиво је да градоначелник Јужне Митровице Агим Бахтири, из Пацолијеве Алијансе новог Косова, подржава Ерден Атића, кандидата Покрета Самоопредељење за градоначелника Северне Митровице.

Иначе, кандидат Српске листе за градоначелника општине северна Митровица је Горан Ракић.

У Лепосавићу ће се такмичити Зоран Тодић (Српска листа), Фисник Весељи (Покрет Самоопредељење) и Шаћир Хетеми (ДПК).

Кандидади за градоначелника општине Звечан су Вучина Јанковић (Српска листа), Авди Пеци (ДПК) и Иљир Пеци (Покрет Самоопредељење).

У Зубином Потоку ће грађани моћи да бирају између Срђана Вуловића (Српска листа), Љиридоне Кахримани (Покрет Самоопредељење) и Хусена Мехметија (ДПК).

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај