Избори на северу Косова у преподневним часовима протекли без инцидената

Сва бирачка места у четири општине на северу Косова, где се одржавају избори за градоначелнике, отворена су јутрос у седам часова, изборни материјал је достављен на време и избори за сада протичу без инцидената.

До подне, избори протичу у најбољем реду, истичу у косовској полицији а портпарол за регион север Бранислав Радовић за наш портал истиче да су сва бирачка места покривена максималним бројем припадника Косовске полиције.

“На биралиштима је пристуно око 400 полицајаца, као што је и предвиђено планом о изборима, али нема додатних припадника као што је било неких спекулација, тако да све протиче у реду”, додаје Радовић.

“Бирачка места обезбеђује косовска полиција и гласање протиче без проблема”, каже српски члан Централне изборне комисије Стеван Веселиновић и истиче да ће се гласови бројати у бирачким местима и бити достављени општинским службеницима, а затим ЦИК-у.

Како је саопштену у Централној изборној комисији, изборе на бирачким местима технички подржавају представници ОЕБС-а, а посматрачи су представници страних амбасада, Европске уније, невладинх и политичких организација. Резултати се очекују око 22:00 часа.

Иначе, грађани северне Митровице који су јуче изашли на биралишта од ових избора очекуј пре свега да буде мира али и да њихови представници упрваљају својим градом, а сличне поруке су имали и бирачи у осталим општинама на северу Косова.

“Пре свега очекујем да буде мир и да победи кандидат Српске листе, као и да се настави дијалог јер ми једни поред других морамо да живимо”, каже Десимир Миљковић из северне Косовске Митровице, док Назми Мехмети такође из Митровице очекује да избори протекну у мирној атмосфери и да Српска листа, како каже, настави да окупља народ, како би деловали јединствено, зато што су осим Срба на Косову и Горанци уз државу Србију.

“Очекујем наставак започетих пројеката у овом граду како бисмо могли нормално да живимо”, истиче Мехмети.

На биралишта су организовано дошли и расељени, а Здравко Вуксановић који је дошао из Краљева каже да су и расељена лица послушала позив свог државног врха и дошла на гласање у жељи да Срби који су већина сами бирају своје представнике на северу Косова.


Према подацима ЦИК-а излазност у Косовској Митровици до 11 сати била је 15,58%, у Лепосавићу 17,96%, Звечану 16,12 и Зубином Потоку 13,76%. То значи да је у Косовској Митровици изашло 3 437 бирача, Лепосавићу 3262, Звечану 1488 и Зубином Потоку 1174 бирача, док је у све четири општине регистровно 58 520 бирача.

Кандидате за председнике општина по косовском систему имају Српска листа, Демократска партија Косова и покрет Самоопредељење. Кандидати Српске листе су Горан Ракић у Косовској Митровици, Срђан Вуловић у Зубином Потоку, Вучина Јанковић у Звечану и Зоран Тодић у Лепосавићу, а изборе је расписао косовски председник Хашим Тачи пет месеци након што су председници тих општина поднели оставке, као реакцију на увођење таксе на робу из централне Србије.


Анђелка Ћуп