Скупштина Косова: Посланици Самоопредељења и ДСК напустили седницу и тврде да се са иницијативом за формирање Специјалног суда за злочине касни 20 година

Данашњи наставак пленарне седнице Скупштине Косова од 16. маја, када је усвојена резолуција о наводном гоноциду који је Србија починила над косовским Албанцима отпочео је такође жустро. Посланици су изнели низ оптужби на рачун послнице ПДК Фљоре Бровине која је на прошлом заседању показала спорну фотографију на којој се наводно виде српски војници који силију Албанку. Како је приштиснка штампа убрзо обелоданила да је фотографија плагијат са ирачког порнографског сајта, посланици су осули паљбу на Бровину, да наводно од, како су рекли, хиљаде других фотографија које је могла да искористи као доказ, она је употребила плагијат, чиме је, како су устврдили, обесмислила и искомпромитовала жртве такозваног геноцида почињеног над Албаницма.

Кадри Весељи у Скупштини Косова

Председник Скупштине Кадри Весели је рекао је да Косово има непобитне чињенице, чак из српских архива, које сведоче о наводним српским злочинима и геноциду на Косову.

„Косово има скоро све, као што су документи, српски војни и полицијски планови, платформа, носилац и руководиоци тих сабласних злочина. Косово има чињенице, документе из српских архива, како су покушавали да сакрију трагове српских државних злочина од политичких и војних лидера. Косово такође има спискове албанских погубљења, документовано српским званичним сведочењем. Многи од ових доказа били су доступни и УНМИК-у и Хашком трибуналу, предали су се са Косова пре проглашења независности, рекао је Весељи у обраћању посланицима,

О чему се још водила расправа и шта су још колеге замелире Бровини, међу којима су предњачили посланици Самоопредељења нисмо усплели да разумемо, будући да данас у сали није било ни једног српског посланика и да самим тим није било превода за Српске новинаре, иако је подсћања ради, према Уставу српски језик други званични језик на Косову. Незадовољни током расправе посалници Самоопредељења и ДСК су у преподневном делу расправе демонстративно напустили заседање седнице Скупштне Косова.

Пре него су посланици ове две партије напустили салу, шеф посланичке групе Самоопредељења, Глаук Коњуфца, упитио је оштре критике на рачун власти због одуговлачења оснивања Специјалног суда за наводне спрске злочине, и упитао зашто се чекало 20 година. Авдуллах Хоти, шеф парламентарне групе ЛДК оптужио је председника Скупштине Кадрија Весељија да о иницијативи о формирању специјалног суда за ратне злочине није координирао са парламентарним странкама.

Подсетимо, пред посланицима парламента данас су се нашле тачке дневног реда од 16. маја, иницијатива за формирање специјалног тужилаштва за ратне злочине које је наводно Србија починила на Косову, изградња мемориланог центра на месту старе Црепоциглане у Приштини као и изградња меморијалног центра прогнанства на старој Железничкој станици, али и одређивање дана геноцида над косовским Албанцима.

И. Миљковић