Ванредни избори на северу Косова протекли у мирној атмосфери

Јучерашње гласање за градоначелнике четири општине на северу Косова, Северној Митровици, Звечану, Лепосавићу и Зубином Потоку, протекли су мирно. Као што се и очекивало, у све четири општине убедљиво су победили кандидати Српске листе, са преко 90 одсто добијених гласова, а један од разлога оваквог резултатат је и чињеница да су опозиционе партије које окупљају косовске Србе бојкотовали ове ванредне изборе.

Према Централној изборној Комисији, право гласа искористило је 42 одсто грађана Косова, односно 24 хиљаде и 600 грађана, од око 58 хиљада регистрованих.

Председник Српске Листе Горан Ракић, који је био кандидат за градоначелника општине Северна Митровица је изјавио да је је победа ове партије „победа српског народа и државе Србије“.

„Оно што желим да кажем на почетку је да бојкот опозиције и неколико квази сателита овде на терену, није имало успеха. Српска листа је победила са преко 90 одсто гласова у четири северне општине“, изјавио је поред осталог Ракић.

Председник Србије Александар Вућић је изјавио да је победом Српске листе потврђено политичко јединство Србије.

„Наши људи су сведочили изванредну велику енергију и жељу да желе да се боре за своју будућност и бољу сутрашњицу за њихову децу. Овом победом нећемо решити све наше проблем, али смо показали да желимо јединство у решавању ових проблема и њихово заједничко решење. Мислим да након свих претњи од Албанаца и неких Срба, ово је најбоља потврда политичког јединства за наше виталне и наше најважније државне интересе“, изјавио је Вучић, који се путем телефона обратио Србима на Северу Косова.

На овим изборима су се са својим кандидатима такмичили и Демократска партија Косова Кадри Весељија и Покрета Самоопредељење Аљбина Куртија. Косовски аналитичари су мишљења да су ове две партије решиле да учествују на ванредним изборима како би одмерили своју снагу у бирачком телу у овом делу Косова.

Председник Косова Хашим Тачи је изјавио да је изграђена успешна традиција избора пошто су се они одржали по косовским законима и у „служби су што боље интеграције свих заједница у институције Косова“.

У реаговању поводом одржаних ванредних избора за градоначелнике, премијер Косова Рамуш Харадинај је изјавио да су грађани овог дела Косова показали зрелост приликом изборног процеса, да су се избори одржали без иједног инцидента и у демократском процесу, гласајући за кандидате у које верују да ће служити њиховим интересима.

Иначе, изборни панел за жалбе и примедбе који финкционише у склопу Централне изборне комисије је примио пет жалби везаних за тек завршени изборни процес на северу Косова.

Три су добили од Демократског института Косова (КДИ) и тичу се кршења правила током предизборне кампање, док две од Балканске мреже за истраживачко новинарство (БИРН) које се односе на одржавање изборног процеса. Ове ће се жалбе размотрити у наредна 72 сата.

Иако је Централна изборна Комисија саопштила да није било нерегуларности на овим ванредним изборима за градоначелнике четири општине са српском већином, Мрежа невладиних организација „Демократија на делу“ је саопштила да се у неколико случујева гласало са српским документима, да је било породичног гласања, да је било случајева гласања ван кабина и покушаја да се гласа више пута.

„На 23 бирачка места пријављено је породично гласање, пет случајева гласања изван гласачких кабина и два евидентирана покушаја двоструког гласања, један у Северној Митровици у школи „Ази Суљемани“ у Микронасељу и други у општини Лепосавић, село Кошутово“, истакла је организација „Демократија на делу“.

И шеф ОЕБС-а Јан Брату је нагласио да је непходно пријавити све неправилности,али и додао да када је реч о изборима Мисија на чијем је челу нема извршна овлашћења када је реч о изборима, већ да пружа подршку и имају саветодавну улогу.

Иначе, Душан Јањић, директор Форума за међуетничке односе је за телевизију Н1 изјавио да се након ових избора не зна у којем правцу иде цела ситуација, да ли према дијалогу или новом одмеравању снага.

„Ови избори имају позитиван ефекат чињеницом да су одржани, јер постоји нека врста владавине закона, нема неких већих кршења. С друге стране, видимо велику мобилизацију Срба. У међународној заједници постоји само једно питање, да се не припрема овим кораком подела Косова. Две су опције за решење проблема између Косова и Србије, наставак дијалога или подела. Овим изборима је доказано да то Београд може да реализује“, изјавио је Јањић.

Јањић је такође изјавио да би фактичка контрола Београда на северу Косова означила и крај бриселсог споразума.

„Уколико Срби до краја буду напустили институције, Србија ће бити означена као непоштовалац Бриселског споразума, то је тај лимит, уски простор који имају Србија и Срби“, рекао је Јањић, додајући да не види као решење да косовске власти поставе своје градоначелнике у српским срединама у случају да новоизабрани градоначеници поново поднесу оставке.

Српски председник Александар Вучић је иначе поручио да ће се наредних дана састати са представницима Српске листе у Београду, пре седнице скупштине на којој је планирано да Косово буде тема дискусије, да би, како је истакао разговарао са њима шта „им је чинити у будућности“.

„Да се припремимо и за Париз и за све састанке и да будемо апсолутно јединствени, да верујемо једни другима и да покажемо да српска слога и српско јединство побеђују и да нико српски народ и Србију не може да уништи и победи“, рекао је Вучић.

Централна изборна Комисије је иначе објавила прелиминарне резултате избора, а коначни ће бити објављени након разматрања поднетих жалби од стране цивилног друштва.

Ово су трећи локални избори по реду за градоначелнике који се расписују на северу Косова, први су одржани 2013., а други 2017. године.

 КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај