Нема довољан број гласова посланика за обарање Харадинајеве владе

Питање које се поставља у последње време у политичкој јавности, али и међу грађанима јесте да ли се приближава одржавање ванредних избора. Опозиција одавно критикује актулену Владу, оцењујући да је судећи по досадашњим одлукама „најскандалознија“ и поред тога што признаје да је покренула и пар важних питања, као што је на пример оснивање Војске Косова.

До сада су челници Демократског савеза Косова и Покрета Самоопредељење, Иса Мустафа и Аљбин Курти најављивали могућност гласања за поверење Влади, али и поред тога што су прикупили потписе за ову намеру, највећи проблем је што им недостаје још неколико гласова, како би у њој и успели. Наиме за изгласавање неповерења Влади неопходно је прикупити најмање 61 глас од укупно 120 гласова посланика, колико броји скупштина Косова.

Након статуса кво у косовско – српском дијалогу у Бриселу, који је у ствари прекинут новембра прошле године када је Влада Харадинај увела таксу од 100 одсто на увоз српске робе, а званични Београд поручио да ће дијалог бити настављен када косовска Влада повуче ову одлуку дошло је поред осталог и до заоштравања у односима косовске Владе и представника међународне заједнице, који инсистирају на превазилажењу свих препрека, како би дијалог био настављен.

Лидер Демократског савеза Косова Иса Мустафа је најавио нову инцицијативу опозиције у циљу обарања Владе Харадинај и у овом се контексту састао са Аљбином Куртијем, Лидером покрета Самоопредељење, након чега је изјавио да су веома близу договора за обарање Владе.

„Висока корупција, незапосленост, непотизам и одлазак људи са Косова су најбољи докази да је земљи потребна нова, одговорна влада. Наредних дана, парламентарне групе ће радити на гласању о поверењу Влади“, наводи се у саопштењу издатом након овог сусрета.

Дритон Сељманај, посланик Демокрарског савеза Косова је изјавио да ће челник ове партије разговарати и са челником Социјадемократске партије Косова Шпендом Ахметијем  као и да ће позвати и представнике других партија који сматрају да је у интересу гласати за поверење Влади.

Сељманај сматра да су велике разлике и унутар владајуће коалиције те да због тога може да постоји спремност да се учествује у обарању Владе.

Љибурн Аљиу посланик Покрета Самоопредељење, каже да постоји воља за обарање Владе, али да треба видети како обезбедити неоходне гласове.

„Рано је да говоримо о конкретном резултату. Остаје да видимо. Не знам, али треба да имамо у виду да пропало гласање за поверење влади ствара временски простор за Владу, мислим у трајању од три месеца. Зато треба добро одмерити сваку врсту деловања које се предузима, пре него што се гласа за поверење Влади. Што се тиче потписа за обарање Влади, ово је је лакше остварљиво, али да ли ће бити гласови у (потребном) броју, остаје да се види“, изјавио је Аљиу.

Иако је предвиђено да се састану данас, сусрет између Мустафе и Ахметија је одложен за наредну недељу. Ипак, Шћипе Пантина посланица Ахметијиве Социјалдеморатске партије каже да је непходно још неколико гласова посланика из владајуће коалиције да би успело гласање о поверењу Влади,а да би се то остварило треба имати стратегију и понудити нешто што је у интересу посланика партија на власти.

„У супротном, наравно да би за партије на власти било неразумно да оборе себе ако немају неку понуду, у смислу да ће се нешто променити у овој земљи. Само промена премијера или партија, уколико нема корените промене владања, није решење. Ми не би смо били заинтересовани за обарање Владе како би поново били део Демокраске партије Косова“, изјавила је Пантина.

И косовски аналитичари се слажу да је немогуће оборити Владу ако опозиција не добије подршу посланика Српске листе или владајуће коалиције.

Миљаим Зека, независни посланик, који се на прошлим изборима такмичио на листи Социјалдемократске Иницијативе Фатмира Љимаја, у интервјуу на телевизији Т7 изјавио је да опозиција може да рачуна на његов глас али „након септембра месеца“ ове године.

„Од септембра и надаље опозиција може да рачуна на мој глас за обарање Владе, до септембра не може. Јер не постоји приоритетнији посао за све посланике, позиције и опозиције од завршетка финалног извештаја истраге у ПостТелекому Косова. Били би неразумни нови избори ако не документујемо колико је сваки политичара до грла у корупцији ПостТелекома Косова, а иначе сутра бих гласао за обарање Владе, изјавио је Зека.

Зафир Бериша, посланик Социјалдемократске Иницијативе, који је приликом првог покушаја гласања за поверење Влади прошле године, дао свој потпис, сада каже да су за обарање Харадинајеве владе потребни јаки разлози и да се то не може урадити док се претходно не направи план о деловању након евентуланог пада Владе.

„Иницијатива је неозбиљна, подсећа ме на народну пословицу „када немаш шта да радиш, играј се вратима“. Дакле, једноставно у оквиру дневне политике која се спроводи у недостатку визије опозитаризма. Да би се оборила једна Влада треба да се имају јаки разлози а затим и понуда – шта након обарања Владе, изјавио је Бериша за „Газета Еxпресс“.

Мемљи Краснићи шеф посланичке групе Демократске партије Косова сматра да овој Влади не прете ванредни избори. Он сматра да опозиција није спремна за изборе већ да одврати пажњу од њихових унутрашњих проблема.

Коосвска опозиција је свесна да би са гласовима посланика Српске листе могла још сутра да оствари свој циљ обарања Владе, али за сада Покрет Самоопедељење одбацује ту могућност, Демократски савез Косова каже да још није одлучио, а ова солуција није најбоља ни за Социјалдемокраску партију Косова.

Косовске политичке партије, умајући у виду ранија сллична искуства, дошле су до закључка да су раније владе кључне одлуке које се тичу већинске албанске заједнице доносили или уз помоћ посланика Српске листе коју подржава званични Београд и која не признаје независност Косова, због чега су скептчне када је у питању поновно коришћење гласова српских посланика за обарање Владе.

Према последњим истраживањима словеначког Института International Institute For Midle And Balkan Studies, ако би се сада одржали ванредни избори победио би Демократски савез Косова са 28.3 одсто гласова, на другом месту је Покрет Самоопредељење а на трећем Демократска партија Косова са 22.9 одсто гласова.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Беришај