Nema dovoljan broj glasova poslanika za obaranje Haradinajeve vlade

Pitanje koje se postavlja u poslednje vreme u političkoj javnosti, ali i među građanima jeste da li se približava održavanje vanrednih izbora. Opozicija odavno kritikuje aktulenu Vladu, ocenjujući da je sudeći po dosadašnjim odlukama „najskandaloznija“ i pored toga što priznaje da je pokrenula i par važnih pitanja, kao što je na primer osnivanje Vojske Kosova.

Do sada su čelnici Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje, Isa Mustafa i Aljbin Kurti najavljivali mogućnost glasanja za poverenje Vladi, ali i pored toga što su prikupili potpise za ovu nameru, najveći problem je što im nedostaje još nekoliko glasova, kako bi u njoj i uspeli. Naime za izglasavanje nepoverenja Vladi neophodno je prikupiti najmanje 61 glas od ukupno 120 glasova poslanika, koliko broji skupština Kosova.

Nakon statusa kvo u kosovsko – srpskom dijalogu u Briselu, koji je u stvari prekinut novembra prošle godine kada je Vlada Haradinaj uvela taksu od 100 odsto na uvoz srpske robe, a zvanični Beograd poručio da će dijalog biti nastavljen kada kosovska Vlada povuče ovu odluku došlo je pored ostalog i do zaoštravanja u odnosima kosovske Vlade i predstavnika međunarodne zajednice, koji insistiraju na prevazilaženju svih prepreka, kako bi dijalog bio nastavljen.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa je najavio novu incicijativu opozicije u cilju obaranja Vlade Haradinaj i u ovom se kontekstu sastao sa Aljbinom Kurtijem, Liderom pokreta Samoopredeljenje, nakon čega je izjavio da su veoma blizu dogovora za obaranje Vlade.

„Visoka korupcija, nezaposlenost, nepotizam i odlazak ljudi sa Kosova su najbolji dokazi da je zemlji potrebna nova, odgovorna vlada. Narednih dana, parlamentarne grupe će raditi na glasanju o poverenju Vladi“, navodi se u saopštenju izdatom nakon ovog susreta.

Driton Seljmanaj, poslanik Demokrarskog saveza Kosova je izjavio da će čelnik ove partije razgovarati i sa čelnikom Socijademokratske partije Kosova Špendom Ahmetijem  kao i da će pozvati i predstavnike drugih partija koji smatraju da je u interesu glasati za poverenje Vladi.

Seljmanaj smatra da su velike razlike i unutar vladajuće koalicije te da zbog toga može da postoji spremnost da se učestvuje u obaranju Vlade.

Ljiburn Aljiu poslanik Pokreta Samoopredeljenje, kaže da postoji volja za obaranje Vlade, ali da treba videti kako obezbediti neohodne glasove.

„Rano je da govorimo o konkretnom rezultatu. Ostaje da vidimo. Ne znam, ali treba da imamo u vidu da propalo glasanje za poverenje vladi stvara vremenski prostor za Vladu, mislim u trajanju od tri meseca. Zato treba dobro odmeriti svaku vrstu delovanja koje se preduzima, pre nego što se glasa za poverenje Vladi. Što se tiče potpisa za obaranje Vladi, ovo je je lakše ostvarljivo, ali da li će biti glasovi u (potrebnom) broju, ostaje da se vidi“, izjavio je Aljiu.

Iako je predviđeno da se sastanu danas, susret između Mustafe i Ahmetija je odložen za narednu nedelju. Ipak, Šćipe Pantina poslanica Ahmetijive Socijaldemoratske partije kaže da je nephodno još nekoliko glasova poslanika iz vladajuće koalicije da bi uspelo glasanje o poverenju Vladi,a da bi se to ostvarilo treba imati strategiju i ponuditi nešto što je u interesu poslanika partija na vlasti.

„U suprotnom, naravno da bi za partije na vlasti bilo nerazumno da obore sebe ako nemaju neku ponudu, u smislu da će se nešto promeniti u ovoj zemlji. Samo promena premijera ili partija, ukoliko nema korenite promene vladanja, nije rešenje. Mi ne bi smo bili zainteresovani za obaranje Vlade kako bi ponovo bili deo Demokraske partije Kosova“, izjavila je Pantina.

I kosovski analitičari se slažu da je nemoguće oboriti Vladu ako opozicija ne dobije podršu poslanika Srpske liste ili vladajuće koalicije.

Miljaim Zeka, nezavisni poslanik, koji se na prošlim izborima takmičio na listi Socijaldemokratske Inicijative Fatmira Ljimaja, u intervjuu na televiziji T7 izjavio je da opozicija može da računa na njegov glas ali „nakon septembra meseca“ ove godine.

„Od septembra i nadalje opozicija može da računa na moj glas za obaranje Vlade, do septembra ne može. Jer ne postoji prioritetniji posao za sve poslanike, pozicije i opozicije od završetka finalnog izveštaja istrage u PostTelekomu Kosova. Bili bi nerazumni novi izbori ako ne dokumentujemo koliko je svaki političara do grla u korupciji PostTelekoma Kosova, a inače sutra bih glasao za obaranje Vlade, izjavio je Zeka.

Zafir Beriša, poslanik Socijaldemokratske Inicijative, koji je prilikom prvog pokušaja glasanja za poverenje Vladi prošle godine, dao svoj potpis, sada kaže da su za obaranje Haradinajeve vlade potrebni jaki razlozi i da se to ne može uraditi dok se prethodno ne napravi plan o delovanju nakon eventulanog pada Vlade.

„Inicijativa je neozbiljna, podseća me na narodnu poslovicu „kada nemaš šta da radiš, igraj se vratima“. Dakle, jednostavno u okviru dnevne politike koja se sprovodi u nedostatku vizije opozitarizma. Da bi se oborila jedna Vlada treba da se imaju jaki razlozi a zatim i ponuda – šta nakon obaranja Vlade, izjavio je Beriša za „Gazeta Express“.

Memlji Krasnići šef poslaničke grupe Demokratske partije Kosova smatra da ovoj Vladi ne prete vanredni izbori. On smatra da opozicija nije spremna za izbore već da odvrati pažnju od njihovih unutrašnjih problema.

Koosvska opozicija je svesna da bi sa glasovima poslanika Srpske liste mogla još sutra da ostvari svoj cilj obaranja Vlade, ali za sada Pokret Samoopedeljenje odbacuje tu mogućnost, Demokratski savez Kosova kaže da još nije odlučio, a ova solucija nije najbolja ni za Socijaldemokrasku partiju Kosova.

Kosovske političke partije, umajući u vidu ranija sllična iskustva, došle su do zaključka da su ranije vlade ključne odluke koje se tiču većinske albanske zajednice donosili ili uz pomoć poslanika Srpske liste koju podržava zvanični Beograd i koja ne priznaje nezavisnost Kosova, zbog čega su skeptčne kada je u pitanju ponovno korišćenje glasova srpskih poslanika za obaranje Vlade.

Prema poslednjim istraživanjima slovenačkog Instituta International Institute For Midle And Balkan Studies, ako bi se sada održali vanredni izbori pobedio bi Demokratski savez Kosova sa 28.3 odsto glasova, na drugom mestu je Pokret Samoopredeljenje a na trećem Demokratska partija Kosova sa 22.9 odsto glasova.

KosovoLajv- Violeta Oroši Berišaj