Нова корупционашка афера потреса Косово

Након што је телевизија „Коха Визиони“ претходних дана емитовала два тајно снимљена видео снимка који показују класичан пример зеленашења, принуде и преваре једног косовског бизнисмена, а у којем један од актера тврди да је наводно председник парламента Кадри Весељи добио 200 хиљада евра, Весељи је одржао конференцију за штампу, негирајући своју умешаност.

„Желим да вас уверим да ја немам ништа са овим случајем и са овим особама. Ово је случај преваре и ја сам убеђен да су истражни органи и тужилаштво упознати на време. Ово је мој морал, ово је моје животно уверење, ово је моја политика. Моје име је искоришћено у овом криминалном акту преваре. Када се покаже истина, неко ће положити рачун. Ако само једна индикација покаже да сам био укључен, ја ћу поднети оставку“, изјавио је Весељи.

Весељи је затражио и да се разјасни како је могуће да су полиција Косова и тужилаштво о овом случају преваре и зеленашења били упознати још 2013. године и да ништа до сада нису предузели против ове криминалне групе.

“….Коме је или за чији је рачун ово требало… Зашто су ови видео снимци били у фијокама полиције и тужилаштва толико година”, упитао је Весељи.

Према писању дневног листа “Коха диторе”, полиција Косова је ухапсила пет особа. Четворици је одређен притвор од месец дана, а један од њих, Рахим Хашими је пуштен из притвора. Такође се не искључује да је број чланова ове криминалне групе био већи.

Ова лица се сумњиче да су до сада илегално присвојили имовину процењену на преко 2,5 милиона евра.

Иначе, Рахима Хашимија,  који је одмах по привођењу и пуштен на слободу, пре две године је ухапсила полиција Косова под сумњом да је од две особе против којих је започео кривични поступак тражио 100 хиљада евра са обећањем да ће умањити казну или окончати поступак.

Председник парламента је путем свог фејсбук профила обавестио јавност да је поднео кривичну пријаву против особа које су, према његовом мишљењу, злоупотребиле његово име.

“Ја ћу ићи до краја да разјасним овај случај и установим кривичну одговорност свих укључених, оне који су починилу криминал и они који су прикривали криминал шест година”, написао је Весељи на фејсбук профилу.

Док су с једне стране Весељијеве партијске колеге оглашавале поводом овог случаја, тврдећи да он нема никакве везе са овом криминалном групом, с друге стране представници опозиционих партија траже оставку Весељија.

Аљбуљена Хаџиу из Покрета Самоопредељење је запитала како је могуће да тужилаштво Косова које је поседовало ове снимке још 2013 године никада није испитало Весељија, барем као сведока, ако не као осумњиченог, док је Дардан Молићај из Социјалдемократске партије констатовао да Весељи ни сада није позван барем да да изјаву поводом помињања његовог имена.

У ишчекивању даљих правосудних процедура, поводом скандала зеленашења и принуде, реаговало је и цивилно друшто које је оценило да је политика изнад правде.

У представљеном извештају Института “Риинвест”-а, под називом “Корупција од стране понуде – перспектива бизниса” наводи се да око 73 % бизнисмена сматра да је корупција озбиљан проблем, а на основу спроведене анкете, 25 % компанија је укључено у корупционашке афере.

Само 36 бизниса или 7%  анкетираних бизнисмена је изјавило да су им јавни званичници тражили мито у замену за услугу или решавање проблема , док је 10 % пријавило случајеве код компетентних ауторитета. Више од 40 % анкетираних је одговорило да нису примењене никакве мере према пријављеним званичницима.

Представници цивилног друштва који су учествовали на представљању овог извештаја су истакли да се у преко 70 %  случајева корупције који су завршили у тужилаштву уопште није судило.

Етхат Мифтари из Косовског института за правду, коментаришући најновију аферу у којој се помиње име Весељија и 200 хиљада евра, које је наводно добио у замену за дозволу за изградњу болнице у склопу Универзитетског болничког центра у Приштини, истиче да сам чин што је предмет пребачен у суд у Урошевцу говори о везама ухапшених особа са полицијом и тужилаштвом.

Иначе, занимљиво је да је Африм Аташи из Агенције против корупције изјавио да изнети подаци у извештају Института “Риинвест” нису баш реални, али да сведоче да нешто није у реду. Он је образложио да не постоји механизам да се прикупе тачни подаци везани за корупцију од стране бизниса или званичника укључених у такве случајеве. У овом контексту је истакао да у је у склопу Агенције против корупције планирано да се у систем пријаве имовине убаце инспектори Пореске администрације Косова и других институција, како би се видело како су се обогатили ови званичници.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Бершај