Група владика незадовољна саопштењем о доласку Вучића и Додика на заседање Сабора СПЦ

Владике писмом које су упутили патријарху Иринеју траже да се обајви допуњено и исправљено саоптшење. Група епископа траже да се и реченица: „о подршци и свеобухватној помоћи државе Србије нашем народу да опстане на најсветијој српској земљи, Косову“ избаци из званичног саборског саопштења у којем је, како наводе, изостављено да је Сабор својим посебним саопштењем о КиМ „потврдио свој непоколебиви став са претходна два Сабора“

Више архијереја Српске православне цркве (СПЦ) упутило је писмо патријарху Иринеју у којем га обавештавају да се ограђују од садржаја званичног завршног саопштења Сабора, које је јавности 18. маја доставио портпарол СПЦ, епископ бачки Иринеј (Буловић), сазнаје Данас у високим црквеним круговима.

У писму патријарху, више учесника Сабора са митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем (Радовићем) на челу, оцењује да је „портпарол својевољно формулисао неке одлуке, супротно вољи Светог Архијерејског Сабора“, због чега „изражавају своје негодовање и ограђују се од поменутог саопштења“, објавио је лист Данас на свом сајту.

Лист наводи да је имао увид у писмо и да су у њему наводи да је група епископа разочарана што је аутор саопштења, епископ бачки Иринеј, „тенденциозно приказао и пренагласио значај посете политичких лидера региона Александра Вучића и Милорада Додика“.

ни тврде, наводи лист, да је „потпуно беспотребна реченица која говори о ‘напорима и неравноправној борби са моћницима за очување КиМ у саставу Србије‘, пошто о природи, умешности и искрености вођења те борбе саборски оци уопште нису имали једногласно мишљење, чак напротив“.

У писму се негира да су Вучић и Додик посетили Патријаршију „на позив Сабора“ како пише у званичном саопштењу, већ да је „то било на иницијативу и позив патријарха“, наводи Данас.

Владике траже да се и реченица: „о подршци и свеобухватној помоћи државе Србије нашем народу да опстане на најсветијој српској земљи, Косову“ избаци из званичног саборског саопштења у којем је, како наводе, изостављено да је Сабор својим посебним саопштењем о КиМ „потврдио свој непоколебиви став са претходна два Сабора“.

Ова група владика је незадовољна и начином на који је у званичном саопштењу „прећутана“ посета поглавара Кипарске православне цркве, архиепископа Хризостома, поводом украјинског црквеног питања, као и „релативизовањем саборске одлуке о наставку дијалога са делом Цркве у Северној Македонији која је у расколу“, те они траже да се и ове теме унесу у званично саопштење.

Уз оцену да су „изненађени и разочарани појавом текста у коме се ствари тенденциозно приказују другачије него што је братски договорено на Сабору“, ова група владика тражи да се објави ново допуњено и исправљено саопштење Сабора.

Данас незванично сазнаје да патријарх Иринеј није одговорио на ово писмо, а на званичном сајту СПЦ је и даље верзија саборског саопштења владике бачког Иринеја.

Патријарх Иринеј и владика бачки Иринеј данас завршавају посету Епархији будимској, где је поглавар СПЦ освештао нови епархијски музеј у Сентандреји и састао се с мађарским званичницима и српском заједницом у Мађарској.

(Бета)