УНМИК захтева хитно ослобађање својих запослених и упозорава на последице због овог хапшења!

УНМИК са великом забринутошћу прати данашњи развој догађаја на северу Косова, укључујући притварадње два припадника УН-а током обављања дужности од стране Косовске полиције. Оба члана особља су касније пребачена у болницу ради лечења од задобијених повреда.

Утвђујемо прецизне околности, у блиској координацији са свим међународним агенцијама на терену, саопштено је из миисје ОУН-а на Косову.

Специјални представник генералног секретара и шеф Мисије Уједињених нација на Косову, Захир Танин, позвао је на хитно ослобађање особља УН-а, додајући да ће се “било каква штета нанета особљу Уједињених Нација повући  највиши степен дипломатско међународно правних одговора и последица ”.

„Позивам све стране да се придржавају принципа владавине права и достојанства за све за живот и слободу,  и да помогну да се врати мир и сигурност у том подручју”, закључује се на крају саопшења Међународне мисије на Косову уз инфомацију да ће се са новим појединостима у вези случаја хапшење особља УНМИК-а та мисија накнадно огласити.

И.М.