Хоџић, Јенча и Танин о ситуацији на Косову

Косовска министарка локалне самоуправе Адријана Хоџић је нагласила да поред свих изазова са којима се косовско друштво данас суочава,  важност конкретне подршке суживота од пресудног значаја јер је уважавање заједница једини начин да се граде мостови поверења. На састанку министрке Хоџић са високим представницима УН администрације на Косову разматрани су и изазови сарадње централних и локалних власти. Једна од тема разговора била је и поличко-безбедоносна ситуација на Косову, саопштила је служба за информисање из кабинета Министарства администрације и локалне самоуправе.

Министарка за администрацију локалне самоуправе на Косову Адријана Хоџић се састала са  помоћником генералног секретара за Централну Азију и Северну и Јужну Америку, при Одељењу за политичке и мировне операције УН-а Мирославом  Јенчуом и специјалним представником генералног секретара и шефа УНМИК-а Захиром Танином као и осталим члановима њихове делегације. Осим чланова кабинета министарке Хоџић састанку је присуствовао и заменик министра унутрашњих послова Милан Радојевић.

На самом почетку министарка Хоџић је упознала помоћника генералног секретара Јенчу о досадашњој сарадњи са УН-ом и УНМИК-ом на челу са специјалним представником генералног секретара Танином, кроз разне пројекте који су имплементирани широм Косова и који су на терену дали позитивне резултате у смислу изградње поверења, промоције суживота, права жена, борбе против насиља над женама као и кроз пројекте за подршку младима.

Помоћник генералног секретара УН-а Јенча изразио је спремност у пружању подршке агенција Уједињених Нација на пољима, суживота, економског развоја, безбедности, промоцији права жена и младих на Косову. На крају, учесници састанка су се усагласили да је наставак сарадње у будућности неопходан ради побољшања услова живота грађана Косова без обзира на етничку и верску припадност.

И.М.