Косовкса Митровица: Данас мирно, у подне велики протест Срба

Ситуација на северу Косова и Метохије је мирна, али и даље постоји извесна напетост, после јучерашњег упада косовских специјалних јединица у Зибином Потоку. У северној Косовској Митровици за данас у подне заказан је протест огорчених грађана.

Данас у подне најављен је миран протест Срба у Косовској Митровици.  Председник Српске листе Горан Ракић је у изјави за  РТС  нагласио да је циљ портеста како би се показало јединство и да Срби желе мир.

„Желимо да покажемо Приштини и међународној заједници колико нас има и да нас нису уплашиле акције РОСУ и специјалних снага, да ћемо остати и бранити своје домове“, рекао је Ракић. Јуче је употребљена прекомерна сила и пребијан је голоруки народ у Зубином Потоку. Међу приведенима су, каже, и три жене за које се не зна у каквом су стању”.

Ракић је додао да јуче ухапшени из Зубиног Потока ни за шта нису криви, осим што су голоруки стали испред, до зуба наоружаних полицајаца“. Он је најавио је да ће активирати кризни штаб и да ће доносити одлуке из минута у минут

Биланс јучерашњег упада косовских специјалаца на север Косова је 11 ухапшених полицајаца српске националности и девет цивила из Зубиног Потока. Разбијени излози неколико радњи и кавића, претучени Срби, старци а међу њима и једна девока. Ухапшена па ослобођена двојица радника УНМИК – а, међу којима и један Рус.

Из тужилаштва у Приштини је саопштено да нису ухапшени сви осумњичени, тако да се очекује да ће акција бити настављена.

Адвокат једног од ухапшених Дејан Васић рекао је да је према његовом брањенику коришћена прекомерна сила, да има повреде по глави и руци. У јутарњим часовима је у доњем вешу изведен

Два службеника Унмика, од којих је један, руски држављанин, пуштен је а касније му је пружена и медицинска помоћ  у КБЦ Косовска Митровица.

У истој здравственој установи збринуто је више повређених из Зубиног Потока, на којима су специјалци применили прекомерну силу.

Приштинске власти су акцију која је трајала пет часова назвале борбом против корупције и криминала, док је председник Србије Александар Вучић је наредио стављање свих јединица Војске и полиције Србије у стање пуне борбене готовости. Западне силе су оцениле да је реч о прекорачењу мера.

(извор агенције)