Kosovksa Mitrovica: Danas mirno, u podne veliki protest Srba

Situacija na severu Kosova i Metohije je mirna, ali i dalje postoji izvesna napetost, posle jučerašnjeg upada kosovskih specijalnih jedinica u Zibinom Potoku. U severnoj Kosovskoj Mitrovici za danas u podne zakazan je protest ogorčenih građana.

Danas u podne najavljen je miran protest Srba u Kosovskoj Mitrovici.  Predsednik Srpske liste Goran Rakić je u izjavi za  RTS  naglasio da je cilj portesta kako bi se pokazalo jedinstvo i da Srbi žele mir.

„Želimo da pokažemo Prištini i međunarodnoj zajednici koliko nas ima i da nas nisu uplašile akcije ROSU i specijalnih snaga, da ćemo ostati i braniti svoje domove“, rekao je Rakić. Juče je upotrebljena prekomerna sila i prebijan je goloruki narod u Zubinom Potoku. Među privedenima su, kaže, i tri žene za koje se ne zna u kakvom su stanju”.

Rakić je dodao da juče uhapšeni iz Zubinog Potoka ni za šta nisu krivi, osim što su goloruki stali ispred, do zuba naoružanih policajaca“. On je najavio je da će aktivirati krizni štab i da će donositi odluke iz minuta u minut

Bilans jučerašnjeg upada kosovskih specijalaca na sever Kosova je 11 uhapšenih policajaca srpske nacionalnosti i devet civila iz Zubinog Potoka. Razbijeni izlozi nekoliko radnji i kavića, pretučeni Srbi, starci a među njima i jedna devoka. Uhapšena pa oslobođena dvojica radnika UNMIK – a, među kojima i jedan Rus.

Iz tužilaštva u Prištini je saopšteno da nisu uhapšeni svi osumnjičeni, tako da se očekuje da će akcija biti nastavljena.

Advokat jednog od uhapšenih Dejan Vasić rekao je da je prema njegovom branjeniku korišćena prekomerna sila, da ima povrede po glavi i ruci. U jutarnjim časovima je u donjem vešu izveden

Dva službenika Unmika, od kojih je jedan, ruski državljanin, pušten je a kasnije mu je pružena i medicinska pomoć  u KBC Kosovska Mitrovica.

U istoj zdravstvenoj ustanovi zbrinuto je više povređenih iz Zubinog Potoka, na kojima su specijalci primenili prekomernu silu.

Prištinske vlasti su akciju koja je trajala pet časova nazvale borbom protiv korupcije i kriminala, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je naredio stavljanje svih jedinica Vojske i policije Srbije u stanje pune borbene gotovosti. Zapadne sile su ocenile da je reč o prekoračenju mera.

(izvor agencije)