Косовска полиција и Специјално тужилаштво: За све ухапшене на северу Косова притвор од 48 сати. Ухапшено 19 полицајаца, 11 Срба, 4 Албанца и 4 Бошњака.

Током акције косовске полиције и специјалних косовских снага која је у раним јутањим сатима обавељна јуче у Зубином Потоку, повређена су петорица косовских полицајаца, двојица су рањена јер је на њих отворена паљба из ватреног оружја, а тројица током отклањања барикада, саопштио је генерални директор Полиције Косова Рашит Ћељај.

На конференцији за новинаре, коју су јуче у Приштини одржали специјални тужилац Косова и директор косовске полиције Рашит Ћељај, Мирадије Кељменди из Косовског полицијског Инспектората је изјавила да је на основу наредбе Основног суда у Приштини ухапшено 19 полицајаца, међу којима 11 припадника српске заједнице, 4 албанске и 4 бошњачке те да је током претреса заплењено оружје, технолошка опрема и одређена количина новца. Она је такође истакла да ће истрага бити настављена и да је ухапшенима одређен притвор у трајању од 48 сати, пошто су претходно суспендовани са радних места.

Генерални директор Полиције Косова, Рашит Ћеља је рекао да су полицијске снаге добиле  налог за хаапшење на основу спроведене истрага од стране косовске полиције.

„Операција је почела од  шест часова ујутру. У већини општина, где смо имали осумњичене, операција је текла нормално и без потешкоћа, осим у делу општине Зубин Поток где је полиција ујуру на неким локацијама наишла на блокаде на путу. На полицију је тада отворена и оружана паљбу и том прилоиком смо имали једног припадника полиције рањеног, а од истог метка имали смо још јендог рањеног полицијског службеника“, појаснио је Ћељај.

Први човек полиције Косова је нагласио да је под оваквим околостима било нужно ангажовање елитних полицијских јединица, које су, како је рекао, на прогресиван начин кренуле да елиминишу осумњичене групе и продиру до Зубиног Потока.

„Приликом откалњања барикада поврђенеа су још тројица полицијских службеника а такође имамо још шест грађана који су повређени и који су били учесници у барикадама“, рекао је Ћерљај.

Генерални директор косовске полиције је оценио да је успешном сарадњом између полиције и Специјалног тужилаштва акција успешно завршена, додајући да ће сличне акције бити настављене свуда где има потребе за тиме. Током полицијске акције на Северу Косова заплењен је одређен број оружја, телефона и осталих сумњивих материјала.

Ћељај је посебно нагласио да је у покушају откалњања барикада на једној од барикада је било и возило УН – а  и да се на том месту налазили један локални и једна међународни службеник.

„Разлог што смо их привели је што су учествовали у барикадама пута,“ рекао је Ћељај.

Суљ Хоџа, тужилац Специјалног тужилаштва Косова каже да је то тужилаштво процедуралне поступке започело још априла прошле године, као и истраге против лица због, како је рекао,  злоупотребе службене дужности, кријумчарење робе итд.

„Током овог периода Специјално тужиулаштво је у сарадњи са истражитељима полицијског Инспектората и истражитељима полиције Косова извршило многе процедуралне радње, и саслушало знатан број сведока који су допринели прикупљању доказа“, појаснио је Хоџа.

Наглсивши да је после једногодишње истраге, прикупивши претходно све доказе, Специјално тужилаштво упутило захтев основном суду у Приштини за претересни налог на неким локацијама.

„Међу осумњиченим особама имамо службенике полиције Косова, припаднике српске националности, припаднике, Албанске и бошњачке националности. Међу осумњиченима имамо и грађане који су обављали радње за које се сумња да су у вези са кријумчарењем робе и осталих материјала“, рекао је Суљ Хоџа.

Сви ухапшени се терете за кривична дела кријумчарења робе и злоупотреба дужности, нелегалне трговина итд. Претрес је обављен на 12 локација од чега су претресена 11 српска  и 4 албанска објекта. Конфисковани су илегални материјали, алати, средстава итд.

Специјални тужилац Косова је нагласио да ће се истрага поводом овог случаја наставити, те да ће приведени службеници решењем тужиоца бити задржани у притвору 48 сати.

И. Миљковић