Извештај ЕК: Слабост владавине закона и борбе против корупције

Наталија Апостолова, шефица канцеларије Европске Уније (ЕУ) на Косову, јуче је косовским лидерима предала годишњи Извештај Европске Комисије  о стратегији и проширењу и Извештај за Косово за 2019. годину.

Апостолова је на конференцији за штампу са косовским премијером Рамушом Хардинајем изјавила да је Косово напредовало у области јавне управе и економског развоја, а да је примећен и напредак у владавини права и борби против корупције и организованог криминала.

„Потребне су реформе у образовању, затим побољшање животне средине на Косову.Такође је важан закон који је у припреми (Закон о Влади), јер имамо велику Владу са великим бројем министара и заменика министара. Такође желимо да видимо владавину права са аспекта транспарентног запошљавања цивилних службеника на основу заслуга“, изјавила је поред осталог Апостолова.

Шефица ЕУ је коментарисала и критике изнете у извештају Европске Комисије због одлуке косовске Владе да уведе таксе од 100 одсто на увоз српске робе.

„Извештај о Косову у балансираном духу осликава сталне изазове са којима се суочава земља. Функционисање скупштине подрива политизовано политичко окружење, од недостатка кворума у скупштини и кашњењем у активностима. Затим често одлуке Владе нису ни на линији са духом ни његовим законима. Тарифа од 100 одсто подрива регионална настојања и није одржива. Надамо се да ће то проћи“, изјавила је Апостолова.

С друге стране премијер Косова Рамуш Харадинај је поновио ствој став да се такси неће укинути док Србија не буде признала Косово.

„Мислим да је време да се Србија и Косово изјасне о томе да ли су спремни за споразум о међусобном признању и тиме би се решиле све теме па и таксу. Ако нема спремности за споразум о реципрочном признавању у постојећим границама, онда се наставља постојеће стање без промена о таксама“, изјавио је Харадинај.

Када је у питању визна либерализација за грађане Косова, Апостолова је изјавила да се у актуленом извештају истиче да су испуњени сви критеријуми и да Европска Комисија и Европски парламет препоручују да се визна либерализација за Косово да, што је пре могуће.

„Мислим да је ово до сада најјачи језик (препорука) коју смо видели у извештају који подстиче чланице да пронађу решење што је пре могуће. Дакле, Комисија треба да подстакле чланице земље да предузму деловања што је пре могуће, хитно““, истакла је Апостолова.

Министарка за европске интеграције Дурата Хоџа је у интервјуу за дневни лист „Зери“ изјавила да се завршетком избора за европски парламент више нема препрека да Косово добије визну либерализацију., додајући и да је Косово по овом питању било „жртва атмосфере унутрашње екстремне деснице у  државама ЕУ“.

„Наша европска перспектива неће бити у опасности због великих, народних, либралних, демократских група и других пријатеља који су већина. Евроскептици нису већина, нису прешли 30 одсто новог састава Европског парламента. Надамо се да континуитету процеса проширења ЕУ на Западни Балкан, без сумње“, истакла је Хоџа.

Председник парламента Кадри Весељи је изјавио да Косово има само један правац, интеграцију у ЕУ, НАТО и партнерство са Сједињеним Америчким државама (САД).

„Очекујемо да младима и свим нашим грађанима, нова (европска) Комисија призна легитимна права да се слободно крећу на Земљи којој припадамо, на свом европском континенту. Иначе, ми ћемо преузети одговорност која нам припада. Свесни смо да имамо доста тога да урадимо, али ћемо снажније радити заједно, са свим сегментма нашег друштва“, изјавио је Весели.

Он је истакао да ће борба притив корупције и владавина закона бити бескомпромисна.

Иначе Група за правне и политичке студије је на Округлом столу под називом „Да се присетимо евидентног: Извештај Европске Комисије за Косово“ на којем су учествовали и Наталија Апостолова и  Дурата Хоџа, оценила да је Косово изгубило битку у процесу европских интеграција.

Према организатору овог Округлог стола Извештај Еврпске Комисије је потврдио да су институције Косова претвориле европску перспективу у средство за управљање дневном политиком.

„Док се у Извештај наводи да је у већини сектора напредак Косова занемарљив, поруке и захтеви ЕУ према Косову остају исти као и претходних година. Ово, поред тога што одражава неспособност косовских институција да са одговорношћу решавају питања из протеклих година, то је сигнал да се Косово, упркос вољи свог народа, све више удаљава од свог основног циља, чланства у ЕУ“, истиче Група за правне и политичке студије.

Институт ЕПИК је оценио да постигнут ограничени напредак у спровођењу европских реформи, а да је ово остало у сенци одлуке о таксама на увоз српске и босанске робе, тврдећи и да је такса уведена у супротности са Споразумом ЦЕФТА и Споразума о стабилизацији и придруживању.

Што се тиче институција за владавину закона и тужилаштва, Институт ЕПИК истиче да је у Извештају изнео на видело потребу да се предузиму  мере како би се осигурало да ове инститиције не предузимају мере под утицајем политике.

„Корупција је распрострањена на свим институционалним нивоима, а систем правосуђа остаје под политичким утицајем. Кредибилитет Владе је оштећен због великог броја заменика министара“, сматра Институт ЕПИК, додајући да је Европска Комисија упутила и критике на рачун Владе због именовања особа којима се судило за ратне злочине или организовани криминал на јавним позицијама, што је у супротности са европским вредностима.

Наталија Апостолова је такође истакла да не постоји пречица за учлањење у ЕУ.

„Послали смо јасну поруку, да не постоји краћи путеви за Европску Унију, треба да то посебно видимо у владавини закона у региону. Извештај од прошле године овом извештају нуди већу рачуницу, омогућавајући већу процену где се налази земља. То је директна оцена пута Косова према ЕУ“, изјавила је јуче Апосотолова.

Иначе, у Извештају Европске Комисије се препоручују да треба да се начине значајни напори како би се обезбедила погодна средина за окончање законског споразума између Косова и Србије. Наводи се да је такав споразум хитан и одлучујућу у смислу да Косово и Србија напредују према њиховом европском путу, истиче се поред осталог у овом Извештају.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Бершај