СПОРАЗУМ: Сечемо себи нос из ината комшији!

Извршна директорка Бирна Косово Јета Џара сматра да су идеје о некој врсти поделе Косова према етничкој основи веома лоше и да је то лидерима Србије и Косова јасно стављено до знања на недавно одржаном Берлинском самиту.“Није нормално за председника Косова да у део свог политичког програма и наратива истиче сецесију Прешева, Бујановца и Медвеђе, дела друге суверене државе, рекла је уредница портала Коссев Татјана Лазаревић која је са Џаром била гост у последњој емисији Споразума. 

Јета Џара извршна директрорка Бирна каже да је и сама питала много људи и дипломата, након овог састанка, да ли верују да је идеја заиста сахрањена и најтачнији одговор који је добила био је од једног немачког дипломате који је гласио:

,,Да, али ја верујем и у зомбије”. Дакле, ова идеја је можда умрла за сада, али морамо да отворимо четири ока и наставимо са притиском. Моја организација је била једна од оних невладиних организација која је потписала декларацију и допис Могеринијевој да смо против поделе Косова и наставићемо да вршимо притисак као друштво”.

Уредница портала Коссев Татјана Лазаревић осврнула се на све чешће изјаве председника Косова Хашима Тачија који говори о припајању Прешева, Бујановца И Медвеђе Косову.

“Није нормално за председника Косова да у део свог политичког програма и наратива врло легитимно, како он каже, истиче сецесију Прешева, Бујановца и Медвеђе, дела друге суверене, како он види, државе. Дакле то нису охрабрујуће поруке ни за једног грађанина, било да је то грађанин на северу, било на југу, без обзира на то да ли је  Србин, Албанац или је то Албанац и Србин у Прешеву, Медвеђи и Бујановцу. Дакле то су наративи деведесетих година, а такви наративи су увели Балкан у рат”.

Коментаришући најаве да би градоначелници четири општине на Северу Косова који су изабрани на недавним ванредним изборима могли поново да поднесу оставке на те функције, Јета Џара је рекла да тако нешто највише штети самим грађанима севера Косова.

“Није то одговор Приштини, то је одговор грађанима јер градоначелник треба да обезбеди јавне услуге, да се уклони ђубре, да обрати пажњу на образовање у свом граду… А шта смо видели? Могла бих да, на пример, поделим искуство моје екипе, БИРН-ово екипе, која је дошла да посматра изборе и била изненађена. Ја у ствари захваљујем на изборима, јер смо имали прилику да видимо у каквом је стању техничка школа која је била једно од бирачких места, где су тоалети уништени, где није имало воде, где врата нису функционисала… И то су оне ствари којима треба да се бави градоначелник. А какав је одговор? Како ће да врати Приштини из ината када буде дао оставку, узимајући у обзир притом да су ученици у школама остављени у условима у каквим се налазе. То је ништа друго до пресећи себи нос само из ината комшији и нема логике то што они раде за своје грађане”.

Лазаревићева сматра да су градјани највећи губитници тренутних односа Српске листе и како је казала њихових партнера у централним институцијама.

“У Влади Рамуша Харадинаја, развијен је фантастичан принцип узајамне кохабитације само за уска политичка руководства, односно за једно политичко руководство. Они заиста делују као један добро уигран тим. Зашто? По потреби… Одсуством, рецимо одсуство и опструкција Српске листе повремено Хашиму Тачију и Рамушу Харадинају је сјајан изговор за све оно што не функционише у Приштини. Са друге стране реторика Хашима Тачија и поступци Рамуша Харадинаја су Српској листи такође сјајан изговор према српској јавности за све оно, за сваки политички поен који је њима потребан или за сваки изговор за све оно што не функционише“.

Емисију Споразум заједнички реализују Невладина организација „Актив“ из Северне Митровице и Независна ТВ Мрежа уз подршку Косовске фондације за отворено друштво.