Променама у Кривичном закону, ратни злочини се могу судити и у одсуству

Иако су посланици владајуће коалиције и с друге стране опозиција, изнели различито мишљење у вези идеје председника парламента Кадрија Весељија око оснивања Међународног трибунала, односно државне Комисије, пре свега због процедуралних питања, ипак су дошли до компромиса.

Прво гласање није добило неопходну подршку посланика за усвајање резолуције, а пре другог гласања усвојена је идеја посланика Социјалдемократске партије Косова Фатона Топалија за стварање парламентране комисије која би хармонизовала текст резолуције.

„Мислим да ће ово превазићи оквире једне партије и зато смо заинтересовани да имамо консензус око овог питања. Мој конкретан предлог је да скупштина Косова оснује парламентарну комисију, затим како би имали основу текста да хармонизујемо ставове и затим да заједно седнемо и хармонизујемо текст који ће усвојити скупштинска већина“, казао је Топали.

Посланици скупштине су јуче усвојили и предлог шефа посланичке групе Демократског савеза Косова Авдулаха Хотија да се тачке дневног реда као што су „Одлука о изградњи музеја геноцида, у бившој фабрици цигала, Одлука о изградњи Меморијалног центра изгнаних код железничке станице и одређивање Дана геноцида, унесу у текст Резолуције” јер, како је образложио, ове тачке дневног реда нису у оквиру деловања скупштине Косова.

У циљу хармонизовања текста Резолуције, скупштина је одредила чланове парламентарне комисије, посланике из свих посланичких група изузев Српске листе.

И најзад, посланици су са 65 гласова усвојили измене и допуне кода за кривичне поступке, на иницијативу Аљбуљене Хаџиу, посланице покрета Самоопредељење.

Лидер ове партије Аљбин Курти је изјавио да се овим променама сада могу гонити они који су починили ратне злочине на Косову.

„Сада имају реч Специјални тужиоци Дрита Хајдари, Ваљдет Гаши и Енвер Краснићи. Најзад, 20 година од ослобођења и наша држава има могућност да оптужи, суди и у одсуству казни ратне злочинце“, написао је Курти на свом фејсбук профилу.

Председник парламента Кадри Весељи је и јуче изјавио да ће међународни трибунал за злочине Србије на Косову бити основан и да није ни важно ко је иницијатор.

„Важно је да се оријентишемо и гласамо са потпуном одговорношћу у овој скупштини за трибунал, односно државну комисију као фазу иницирања међународног трибунала за српски геноцид на Косову. То је најважније, јер на крају сви смо одговорни пред грађанима“, казао је Весељи.

Дискутујући о основању међународног трибунала, Аљбин Курти је истакао да његово оснивање иде у прилог Србији, јер док он не постане фукционалан, умреће и сведоци.

„Да говориш о међународном трибуналу, не значи да журиш, већ напротив, говори да не журиш. Идеја о међународном трибуналу даје времена Србији, даје време нашем противнику, дакле, у супротности са оним што прокламује челник и други гласноговорници ПАН-а, исхитрена идеја о трибуналу даје уствари много времена Србији, јер ће проћи пуно година док се оснује и започне функционисање таквог трибунала. Са овом идејом Србија је сигурна да и за декаду неће ништа да је снађе“, истакао је Курти.

Дискусија посланика око оснивања међународног трибунала почела је на прошлој скупштинској седници, али су посланици опозиције напустили салу када се покренуло питање стварања државне комисије која би радила на оснивању овог трибунала.

И посланици покрета Самопредељење и Демократског савеза Косова су изнели мишљење да је ова идеја „спрдња са грађанима, јер такав трибунал може да оснује само Организација уједињених нација (ОУН)“.

Ипак, посланици су претходно гласали за нацрт резолуције за геноцид, злочине против човечности и ратне злочине почињене на Косову, коју је припремила парламентарна „ад хок“ комисија.

Представници цивилног друштва и правни експерти су раније изјавили да је иницијатива за оснивање трибинала за наводне српске злочине на Косову закаснела идеја и да су много раније могли да се створе услови за промену кривичног закона Косова, како би се особама које су евентулано починиле злочине на Косову могло да суди у одсуству. У овом контексту су истицали и да Косово не може да оснује међународни трибунал јер иницијатива није у складу са међународним законима и потребна је подршка међународне заједнице.

КосовоЛајв- Виолета Ороши Бершај