Ликовна колонија у Грачаници: Косово и Метохија јединствена инспирација за уметнике

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија у Грачаници, Видовданске свечаности

У Дому културе у Грачаници, у оквиру Видовданских свечаности, вечерас је отворена ликовна колонија, на којој ће учествовати десеторо сликара, за које је Косово и Метохија јединствена инспирација. Пре колоније, отворена је изложба Александра Ђурића, прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“, која ће се и ове године по завршетку колоније доделити двадесет први пут. Ликовну колонију је отворио градоначелник Грачанице Срђан Поповић.

Најзначајнију ликовну манифестацију на Косову и Метохији, сликарску колонију „Видовдан“, на којој се додељује награда „Лонгин“ за животно дело из области ликовних уметности, као и награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника, вечерас је отворио председник Општине Грачаница Срђан Поповић.

„Ова колонија показује да пратимо савремене токове у култури, да смо део света, да се укључујемо у њега и да не заостајемо за њим“, рекао је Поповић, нагласивши да су Видовданске свечаности нека врста огледала у којем се може видети протекла година.

<em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија у Грачаници, Видовданске свечаности</em>
Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија у Грачаници, Видовданске свечаности

О делима представљеним на изложби прошлогодишњег добитника награде „Лонгин“, Александра Ђурића, говорио је историчар уметности Небојша Јевтић.

„Ова изложба, обједињује Ђурићеве радове, настале у претходне три године. Комбинованим поступком, са финалном реализацијом штампе на различитим материјалима, радови Александра Ђурића су семиолошка сага о узрочно-последичним космичким везама и динамичном току протока времена“, рекао је историчар уметности Небојша Јевтић.

<em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија у Грачаници, Видовданске свечаности</em>
Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Ликовна колонија у Грачаници, Видовданске свечаности

Снежана Пешић Ранчић (Београд), Саша Добрић (Нови Сад), Сузана Стојадиновић (Београд), Звонко Павличић (Пећ), Кристина Ристић (Београд), Лазар Шошевић (Урошевац), Славиша Михајловић (Косовска Каменица), Јелена Живковић (Косово Поље) и Мариета Конова, из Великог Трнова у Бугарској, ствараће наредних дана, инспирисани лепотама и културним благом Косова и Метохије.

Сликар Саша Добрић, једва чека да почне да ствара у колевци српства, како је рекао.

„За мене је то нешто нестварно. Први пут сам на Косову и Метохију, иако је моја жеља одавно да будем овде. Ишао сам у разна места на колоније, у Хиландар два пута, помагао сам неке цркве, али једва чекам да почнемо сутра да радимо овде. Некако сам пун енергије и надам се да ће испасти нешто лепо“, казао је Добрић, додавши да је Косово и Метохија јединствена инспирација за уметнике.

<em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: етно група „Гора“</em>
Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: етно група „Гора“

Да Косову и Метохији не недостају музички таленти, показао је вечерас млади пијаниста Филип Мирковић, који је извео композицију Јозефа Хајдна „Соната у Б дуру“.

Велики број љубитеља уметности који су се окупили у Дому културе у Грачаници, имали су прилику да уживају и у предивном гласу појца Ивана Лазића из Берлина. А из Берлина, осим појца, Грачаници у походе, стигла је и етно група „Гора“, чије су чланице пореклом из Републике Српске. Ова етно група негује српску музику, а вечерас су се, између осталих, представиле и песмом „Густа ми магла паднала“. Први пут су на Косову и Метохији, а вођа групе Сања Ступар каже да је на њу посебан утисак оставио манастир Високи Дечани, као и мештани Велике Хоче и Ораховца.

<em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Сања Ступар, вођа етно групе „Гора“</em>
Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Сања Ступар, вођа етно групе „Гора“

„Имале смо прилику да видимо оно о чему певамо у нашим песмама и мислим да ћемо од сада и песме које певамо доживљавати на сасвим други начин“, усхићено је рекла Ступарова.

Видовданске свечаности, и ове године организује Дом културе Грачаница, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије, Канцеларије за КиМ, Општине Грачаница и Скупштине града Приштине.

Анђелка Ћуп