Ноћ српског филма у Грачаници и Шилову

,,Ноћ српског филма“ једнодневна манифестација у славу седме уметности ове године се први пут одржава у четрдесетак градова широм Србије, а пројекције ће се организовати и у Грачнаици и Шилову на Косову и Меотхијихи.  У среду 5. јуна у Дому културе у Грачаници пројекција провог филма почиње од 15:00 часова.

Циљ манифестације је популаризација српског филма са акцентом на оне који су подржани на конкурсима Филмског центра Србије, као и жеља да се савремена српска продукција учини инспиративном и приступчаном што већем броју заинтересованих гледалаца, посебно младима.

Дом културе ,,Грачаница“ ову манифестацију организује и у Културно просветном центру Божидар Митровић Шандор у Шилову. Цена појединачне улазнице за филмове је 100 динара, осим за филм Злогоње за који се улаз не наплаћује.

На иницијативу Филмског центра Србије ова манифестација биће одржана у више од четрдесет биоскопа широм Србије. На репертоару ће се наћи следећи запажени домаћи филмови: ,,Јужни ветар“, редитеља Милоша Аврамовића; ,,Такси блуз“, Мирослава Стаматова; ,,Краљ Петар I”, Петра Ристовског и дечји филм ,,Злогоње“, Рашка Миљковића.
Такође у оквиру манифестације биће приказана и четири краткометражна филма подржана средствима Филмског центра Србије и то: играни филм ,,Малишан“ Данила Бећковића, анимирани филм ,,Ехо“ Косте Ракићевића и Борише Симовића, документарни ,,Исти“ Дејана Петровића и кратки студентски филм ,,Шафарикова 19“, Лане Павков.

Краљ Петар Први

Распоред пројекција:

15:00

,,Eхо“ -7′
,,Шафарикова 19″ – 20′
,,Злогоње“ – 90′

17:00

„Краљ Петар I“ 125′

19:00

,,Исти“ – 16′
,,Такси блуз“ – 88′

21:00

„Малишан“ – 11′
„Јужни ветар“ – 130′