За сутра одобрена посета ухапшенима у акцији „Кријумчарење“

Ухапшене у акцији „Кријумчарење“, 28. и 29. маја, сутра ће први пут моћи да обиђу чланови породица. Од тридесеторо ухапшених којима је одређен притвор од 30 дана због, како је саопштено из Основног суда у Приштини, недозвољене трговине, кријумчарења робе и злоупотребе службеног положаја, налази се и четрнаесторо Срба, ухапшених на северу Косова.

Како нам је рекао адвокат једног од притворених, Љубомир Пантовић, дванаесторо ухапшених, Срба и Албанаца, налази се у затвору високе сигурности у Грдовцу код Подујева, жене су у женском затвору у Липљану, док су остали у затворима у Гњилану и Приштини.

Пантовић је такође истакао да су затвори на Косову изграђени по високим европским стандардима и до сада није било ниједне притужбе на услове смештаја, а није било ни међуетничких тензија и сукоба.

Подсећамо, 28. маја, у акцији Косовске полиције, потпомогнуте јединицама за специјалне операције, само на северу Косова је ухапшено 19 лица, од тога 11 Срба (три жене), четворица Бошњака и четворица Албанаца. Сви ухапшени су припадници Косовске полиције. Док из Приштине и дела међународне заједнице поручују да је то била акција против организованог криминала у свим деловима Косова, из Београда, Русије и УНМИКа, тврде да је акција Косовске полиције, са прекомерном употребом силе, имала за циљ застрашивање Срба.


Присуствовао сам седници на којој је одређен притвор ухапшенима и могу да вам кажем да такве доказе тужилаштва нисам чуо у својој двадесетчетворогодишњој пракси. Наиме, нису постојали ни њаелемнатрнији разлози за одређивање притвора од 30 дана“, тврди адвокат Љубомир Пантовић.


Анђелка Ћуп