Бошњаци очекују већу подршку Министарства за културу и спорт Косова

Косовско Министарство за културу, омладину и спорт,  отворило је своје истурено одељење  у Призрену, граду културе, кога многи сматрају историјским и главним градом  Косова. Грађани сматрају да је ово од посебне важности, за све оне који се баве културним и спорским активностима, јер више не морају да  путују у Приштину, пошто све врсте информација и услуга могу добити у канцеларији Министарства културе у Призрену.

Архим Ајази, заменик министра за културу, омладину и спорт  је за Радио Омега3  изјавио да ће се максимално заложити да финансијски помогне Бошњацима и разним удружењима, невладиним организацијама, самосталним културним ствараоцима, спорским клубовима и спортистима, да остваре своје снове на пољу културних збивања.

Министарство за културу, омладину и спорт је прошле године имало добре  резултате на пољу спортских активности. Одржано је  90 спортских, рекреативних и физичких активности у којима је учествовало око 12.000 хиљада учесника. Косовски спортисти су на међународним такмичењима освојили  54 медаље,  а на регионалним такмичењима освојили 46, што је укупно 100 освојених медаља.

Ајвази је такође изјавио да ово Министарство одвојило  средства и у изградњу 12 помоћних фудбалских стадиона за тимове Супер лиге, као и изградњу Олимпијског базена у Призрену,који су у току, док је завршена изградња Стадиона „Фадиљ Вокри“ у Приштини, са капацитетом од 30.000 хиљада места. Овај стадион је добио и лиценцу УЕФА, и сада на њему могу да се играју и међународне утакмице.  Такође је подељено и 36 стипендија за олимпијске и параолимпијске спортисте, а тренери су почели да добијају редовну финансијску надокнаду.

Када су у питању културне манифестације, Ајазит истиче да је косовско Министартсво за културу финансијски подржало неколико бошњачких културно уметничких друштава, као и НВО које у фокусу имају активности везане за представљање бошњачке културе на многим фестивалима на Косову и изван њега. У овом склопу су подржани и „Мултиетнички фестивал фолклора“ и „Фестивал пријатељства“. Подржане су и невладине организације које су организовале многе јавне дебате, радионице и семинаре, везане за очување бошњачке културне баштине. Финасијски су подржани и самостални уметници, а приоритет су имале особе са посебним потребама.

Ипак, Архим Ајази  наводи и да би сарадња са Директоратом за културу, омладину и спорт у општини Призрен требала да се подигне на већи ниво.

 „На жалост, наша сарадња није добра зато што директор није био никада спреман за наше добре намере око помоћи том директоријату. Несхватљиво је да ниједна невладина организација, као ни једно спортско друштво није било финасирано од невећинске заједнице, зато што је велики број конкурисао за разне врсте финансијске помоћи. Надамо се да ће у будућности наша сарадња бити разумнија и боља за добробит бољег спорта и културних манифестација у општини Призрен“, изјавио је за Радио Омега 3, Ајази.

С друге стране, у  Приштини ускоро почиње са радом Информативни културни центар Бошњака. У току је уређивање просторија које ће бити опремљене инвентаром који ће обезбеђен, уз помоћ  посланице косовског парламента Емилије Реџепи, градоначелника општине Приштина и дијаспоре Бошњака Косова. У овом Центру ће  Бошњаци који живе на Косову и студенти моћи да добију разне информације, а планирано је да у његовом скопу ће бити смештена и добро опремљена библиотека  која це имати литературе на босанском језику.

Амил Каси – Радио ОМЕГА 3