Косовска делегација спремна за Самит у Паризу

Немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон започели су припреме за Самит у Паризу, који ће се одржати почетком наредног месеца. У овом контексту, на Косову је боравила група политичких саветника двоје европских лидера, који су са косовским званичницима разговарали о темама које ће бити у фокусу дискусије.

Разговори са косовским званичницима одвијали су се иза затворених врата, а позивајући се на блиске изјаве немачке Владе, Дојче Веле је пренео да “сусрет у Берлину и сусрет у Паризу немају за циљ преузимање улоге посредника дијалога или замену улоге Европске Уније (ЕУ) у дијалогу Косова и Србије”.

Судећи по изјавама представника косовских институција након сусрета са немачко-француском групом саветника, званичан став је остао непромењен, дакле постоји интересовање за наставак дијалога са Србијом, али да неће бити ни испуњен услов званичног Београда, да се одлука о таксама од 100 одсто на увоз српске робе повуче, како би дијалог био настављен.

“У духу дискусије која се данас одвијала, видим да постоји озбиљно ангажовање европских актера али и Сједињених Америчких држава (САД). Дијалог, али и сусрет у Паризу, треба да се догоди и догодиће се без обзира на расположење Вучића. Тарифа се неће уклонити. Нико из Европске Уније не треба да дозволи Београду да поставља услове за сусрет у Паризу”, изјавио је Тачи.

У овом је контексту истакао и да Косово неће дозволити нове услове ЕУ за добијање визне либерализације.

“Потенцирали смо да Косово ни у каквим околностима неће прихватити нове критеријуме за либерализацију виза, нити питање тарифа нити било шта друго. Догађа се дискриминација грађана Косова. Косово је испунило више критерија од свих земаља региона за визну либерализацију”, истакао је Тачи.

Премијер Косова Рамуш Харадинај је оценио да је Самит у Берлину био заокрет у деблокирању Бриселског дијалога, наводећи да је Косово спремно за споразум са Србијом.

“Косово је спремно за свеобухватни споразум, за реципрочно признање са Србијом у актуелним границама и добродошао је фокус Немачке и Француске за повратак дијалогу у потребном правцу”, написао је Харадинај на Фацебоок профилу.

Председник парламента Кадри Весељи је тврдио да су у разговору са немачко-француском групом саветника добијене гаранције ове две државе за визну либерализацију и наставак дијалога са Србијом.

“Имали смо веома добар сусрет са (представницима) две снажне земље Европске Уније, Немачка и Француска су уз нас, подржавају Косово на евроатланском путу. Немачка и Француска ће подржати Косово и либерализацију виза за наше грађане, право за које верујемо да ће се догодити ове године”, изјавио је поред осталог Весељи.

Он је такође истакао да је добра вест за Косово што ће у дијалог бити укључене земље ЕУ заједно са САД како би се постигао историјски споразум између Косова и Србије, којим ће се отворити перспектива Западног Балкана и уопште европског континента.

Весељи је истакао да није било специфичних захтева у разговору, додајући да ће косовска делегација отпутовати у Париз добро припремљена.

“Суверенитет земље је неповредив, либерализација и споразум са Србијом је у интересу целог Косова. Сваки коначни споразум између Косова и Србије треба да буде заснован на Уставу Косова. Нећемо прихватити Асоцијацију са извршним компетенцијама и споразум који угрожава суверенитет Косова””, изјавио је Весељи.

Са немачко-француском групом политичких саветника европских лидера разговарали су и челници владиног преговарачког тима Фатмир Љимај и Шпенд Ахмети.

Фатмир Љимај је оценио да је директно ангажовање Немачке и Француске у процесу дијалога између Косова и Србије од велике важности.

“Косово је посвећено дијалогу, али процес дијалога треба да претходи јасна агенда, како би имали структуиран дијалог. Потребна нам је сагласност између две земље о чему ћемо разговарати и да имамо јасну агенду. Косово има пуно тема које ће дискутовати у дијалогу са Србијом, а главна ће бити реципрочно признање”, изјавио је Љимај.

Занимљиво је да се ова делегација политичких саветника састала и са делегацијом опозиционог Демократског савеза Косова, коју је предводио његов лидер Иса Мустафа, а косовски медији преносе да је у фокусу интересовања био став ове партије везан за дијалог са Србијом и друге теме које ће бити део дискусије косовске и српске делегације.

Иначе, Артан Мурати из Демократског Института Косова је за дневни лист “Коха диторе” изјавио да ће осим питања дијалога, на састанку у Паризу једна од тема бити и одлука о такси на увоз српске и босанске робе.

“По свему судећи, дискутоваће се два главна питања која преокупирају и Европску Унију, али и Косово с друге стране. Првенствено, такса и будућност дијалога између Косова и Србије. Чињеница је да је упостављањем тарифе за српску и бошњачку робу створена нека врста препреке за наставак дијалога”, изјавио је Мурати.

Он међутим није одбацио могућност да се управо у Паризу покрене и идеја размене територије или кориговања границе, подсећајући да се немачка Влада томе оштро противи.

Заменик помоћника америчког државог секретара Метју Палмер  је у интервјују за “Глас Америке” изјавио да Сједињене Америчке Државе очекују од обеју страна да одреде параметре у дијалогу.

“Не одређујемо црвене линије у процесу дијалога у смислу о чему стране могу да разговарају. Ово зависи од њих. То истовремено не значи да су све опције отворене. Желели би смо да видимо што је боље могући споразум, који ће нам предати две стране, ако буду тражили нашу подршку”, изјавио је Палмер.

Он је такође додао и да је главни циљ састанка у Берлину и Паризу стварање услова да се Косово и Србија врате дијалогу којим посредује ЕУ.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај