Српска листа у Берлину са директором Канцеларије за југоисточну Европу

Делегација политичких представника Срба са Косова и Метохије започела је дводневну посету Берлину састанком са директором Канцеларије за југоисточну Европу Министарства спољних послова Немачке, господином Кристијаном Хелбахом. Главна тема разговора делегације Српске листе коју чине председник Горан Ракић, потпредседник Далибор Јевтић и чланови председништва Братислав Николић и Саша Милосављевић, била је тренутна политичко-безбедоносна ситуација на Косову. 

Представници Срба су саговорника информисали о стању и положају српског народа на Космету и упознали га са константним кршењем људских права Срба, али и недвосмислено  указали на све веће тензије које су резултат одређених одлука власти у Приштини, као и потреби да се дијалог настави и да се уклоне препреке, попут такси од 100% на увоз робе из Србије и Босне и Херцеговине, како би се дала шанса решавању свих проблема.

На састанку је било речи и о последњој акцији полиције Косова на северу Космета када је без потребе употребљена велика сила под изговором борбе против корупције и криминала и да постоји опасност да се са таквом праксом може наставити са циљем застрашивања српског народа.

Иначе на самом састанку је гоподин Хелбах честитао председнику Српске листе Горану Ракићу на поновном избору за градоначелника Северне Митровице, где је уз захвалност господин Ракић констатовао да је то била прва честитка неког из међународне заједнице, која је требала да честита на чињеници да су избори на северу Косова протекли мирно.

Делегација Српске листе наставља сутра посету Берлину састанцима са саветником канцеларке Меркел, господином Матиасом Лутенбергом као и састанцима у Бундестагу.