Призрен: Представљена књига „Од Косовске битке до косовске легенде“

Књига професора доктора Ненада Љубинковића „ Од Косовске битке до косовске легенде“ у издању косовско метохијског Одбора Матице Српске из Новог Сада представљена је јуче у Богословији у Призрену,током првог дана културне манифестације „Спасовдански дани у Призрену“.

Преневши најсрдачније поздраве од самог аутора, који због здравствених разлога није могао да присуствује промоцији, др Бранко Златковић, коме је Ненад Љубинковић био професор, подсетио је да је књига „Од Косовске битке до косовске легенде“ била написана и штампана још давне 1989. године, те да је на његов предлог, по формирању Одбора за Косово и Метохију у Матици Српској, професор доктор Љубинковић пристао да књига поново буде штампана.

Златковић је, нагласио је професор Љубинковић, аутор који је сасвим посвећен теми Косова и који је аргументовано, систематски и поуздано говорио о чињеницама и подацима о Косовском боју и легендама које су испеване о овом догађају. Књига „Од Косовске битке до косовске легенде“ свакако представља једну од најзначајнијих дела у нашој историји и култури.

„Љубинковић је у овој књизи на препознатљиво занимљив начин начинио синтезу и складан мозаик од разноврсних знаних и незнаних чињеница извора и података о косовском боју, који су у сложеном процесу творбе и сублимација формирали слојевит феномен који често називамо косовском легендом, а понекада и косовским митом“, рекао је Златковић.

Говорећи о књизи Ненада Љубинковића Златковић је рекао да је аутор учинио огроман напор да око конкретног историјског догађаја повеже бројне чиниоце и да их посложи у логичан и прихватљив мозаик који ће убудуће бити незаобилазан извор истраживачима.

„Због јасног, истинитог и есејистичког начина излагања, он ће такође бити присутупачан и свим заинтересованим читаоцима. У Летопису Матице Српске објављен је и интерјву са професором доктором Ненадом Љубинковићем у коме он говори о овој занимљивој проблематичној и крајње, може се на тренутак рећи, контраверзној књизи у којој он износи своје ставове“, закључио је на крају излагања др Бранко Златковић.

Култуна манифестација „Спасовдански дани у Призрену“, уз благослов његовог преосвештенства епоскопа рашко – призренског Теодосија, а под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију, организују Матица Српске, Друштва пријатеља манастира Свети Архангели и Дом Културе у Грачаници.

И. Миљковић – О. Радић