ЕУ отказала изградњу складишта опасног отпада на Косову вредног 12 милиона евра

Специјални Представник ЕУ на Косову са жаљењем обавештава да је отказан пројекта у вредности од 12 милиона евра, за изградњу складишта опасног отпада на Косову. Одлука о тако важном пројекту је донета на основу сарадње између централних и локалних власти, а донета је такођеуз консултације са локалним становништвом. Нажалост, Косовске локалне власти на крају нису успеле да подрже овај пројекат, саопштено је из мисије ЕУ.

Пројекат „Израда плана за складиштење опасних материјала“ укључен је у косовски Акциони план за животну средину за период од 2011. до 2020. годиине и Стратегију за управљање отпадом на косову у периоду од 2013. до 2022 године. Овим планом, како је саопштено из мисије ЕУ на Косову, предвиђена је  изградња објеката за складиштење опасног отпада на основу одлуке Владе Косова из 2010. године.

Наводи се да је Влада Косова требало да осигура да пројекат за изградњу складишта опасног отпада буде усвојен у локалном парламетну. Влада је у почетку одредила земљишну парцелу у оквиру старог војног комплекса у селу Ариљача у Косову Пољу, које је проглашенпо непогодним након прелиминарног испитивања због не-експлодираних убојних средстава и заосталих бункера, што је изградњу чинило немогућом.

После неколико упућених апела од стране ЕУ на Косову, Министарство животне средине и просторног планирања је одредило заменску локацију на територији општине Косово Поље. Међутим, Скупштина општине је одбило да се један такав објекат подигне на територији њихове општине, не остављајући ЕУ на Косову другу могућност осим да откаже пројекат.

Без утврђене земљишне парцеле, није више могуће да се изводи Процена утицаја на животну средину као и  да се припрема тендерска документација и одговарајући процес одабира извођача радова до завршетка уговореног периода ( 15. децембар 2019.)

У складу са тим, није преостало довољно времена за одређивање нове земљишне парцеле и поновно спровођење свих припремних активности (геолошке, гео техничке, нацртпројекта, јавне консултације, итд.).

ЕУ жали што је дошло до отказивања овог пројекта, који би, како се у саопштењу наводи донео велике користи за све становнике, путем обезбеђивања одговарајућег складишта опасног отпада. О овом отпаду се тренутно не води рачуна, и као такав са собом носи претњу по здравље људи на целом Косову.

ЕУ подсећа да  даје допринос од готово 100 милиона евра годишње, у виду финансијске помоћи за Косово и остаје посвећена тесној сарадњи са Косовом, укључујући и локалне власти, у погледу инвестирања у бољу заштиту животне средине.