Харадинај очекује или „велики“ или „оквирни“ споразум са Србијом

Премијер Косова Рамуш Харадинај је након сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел, поред осталог потврдио да су у центру пажње разговора били последњи развоји у региону као и билатерални односи између Косова и Немачке и да је добио гаранције од Меркелове да ће Немачка наставити да подржава Косово на његовом путу евроатланстких интеграција и јачању међународног субјективитета.

“Што се тиче дијалога са Србијом, истакао сад да смо ми за свеобухватни споразум, законски обавезујући. Укључујући реципрочно признање у постојећим границама. Овом приликом се захваљујем канцеларки Меркел за конзистентност немачке државе када је у питању одбрана суверенитета и територијалног интегритета Косова као и става Немачке, да каже ДА укидању виза за грађане Косова који, иако припадају проевропским народима, дуго времена су остали изоловани”, написао је на фејсбук профилу премијер Харадинај.

Што се тиче подршке Берлина у вези добијања визне либерализације, теме која је након Самита у Берлину поново актуелизована, након са немачким званичницима косовски премијер је изјавио да је потребно још доста посла како би Косово ушло у агенду.

“Требаће нам пуно посла, мало је компликована ситуација, али треба да будемо пажљиви  да пронађемо начин да уђемо у агенду, признато нам је право, сада треба да нам се да подршка како би смо ушли у процес доношења одлуке, није реч о недељама, треба да чекамо два три мееца до одлуке, али ћемо радити интензивно”, изјавио је Харадинај.

Посланица Демократског савеза Косова Беса Гаџери ипак сматра да иако је јасно да Немачка подржава укидање визног режима, али и додала да косовски премијер који у последње време често помиње ову могућност за циљ има да се што дуже задржи на власти.

“Важно је што је Немачка протиб либерализације. Али, ми треба да знамо да се не завршава на томе и да нема потребе да се сваке недеље говори  (о томе) јер је то само да би очувао власт и за дневну употребу. Ово питање виза, није у реду да се помиње док се не догоди. Ми сада знамо за неколико процедура које не зависе у потпуности од Немачке”, изјавила је поред осталог Гаџери.

Таулент Круезиу из Института ЕПИК је за “Газета Блиц” изјавио да је за укидање визног режима потребна и подршка Француске.

“Немачка је једна од главних и најснажнијих земаља Европске Уније (ЕУ). Међутим, доношење одлуке око виза подразумева 55 одсто земаља чланица које представљају 65 одсто грађана земаља ЕУ. То је квалификована већина унутар Савета да Косово пређе у ‘белу’ Шенген зону. Немачка и Француска представљају 30 одсто становништва ЕУ. Ако се ове две земље сложе, онда може да се створи моментум. До сада смо видели само Немачку која се мало померила док Француска још увек нема став”, изавио је Круезиу.

Круезиу подсећа да ће се након мајских избора основати нове институције Европске Уније, као што су председник Европске Комисије са пуним саставом и председник Европског савета, што значи да се до новембра или децембра неће знати како су расположене земље чланице ЕУ када је у питању давање зеленог светла за визну либерализацију за Косово.

Што се наставка дијалога тиче, косовски премијер је изјавио да је скептичан да се у кратком временском року може постићи неки споразум са Србијом али да треба да се искористи актуелна енергија запада како би се у најмању руку постигао “оквирни споразум “.

“Мислим да је тешко постићи велики споразум новембра месеца. Али треба да искористимо ову енергију, за први оквирни споразум, који ће преговарати неки високи представник, као што је била Могерини али верујем да ће онда Берлин имати специјалног изасланика, осе некога другог изасланика који ће бити свакога пута у теми”, казао је косовски премијер.

У ствари, Харадинај је изјавио новинарима да када је реч о постизању споразума са Србијом постоје две могућности.

 “Једна могућност је велика одлука. И треба и даље да се надамо након инволвирања председника Трампа. Али, посебно сада након директног и личног инволвирања немачке канцеларке Меркел и француског председника Макрона, треба да се надамо и око могућности постизања једног великог споразума”, изјавио је Харадинај.

Иначе, шеф немачке дипломатије Хеико Мас  је изјавио да ће све док се односи између Приштине и Београда не буду решили бити тензија, те да Берлин чини настојања да започне дијалог између две стране, како би се постигао свеобухватни споразум који ће обезбедити стабилност у региону и додао да ће Немачка заједно са Француском радити данима и месецима како би се постигао овај циљ.

Говорећи у немачком Бунденстагу он је истакао да је последњих месеци дошло до погоршања односа између Приштине и Београда и да види велики потенцијал за погоршање те ситуације, посебно након прошлонедељних догађаја на северу Косова, када је Влада Србије подигла војну готовост док је косовска полиција у неколико региона Косова, укључујући и север спроводила акцију против организованог криминала.

У овом је контексту истакао да је током полицијске операције командант КФОР-а био у сталном контакту са српском страном, полицијом Косова, ЕУЛЕX-ом и свим другим учесницима.

У овом је контексту је истакао да се актуелно на Косову налази још 400 немачких војника, али истакао и да немачка војска може брзо да реагује уколико дође до неочекиваног погоршања безбедносне ситуације која може да се деси у сваком тренутку због тензија.

КосовоЛајв –Виолета Ороши Беришај