Српски национални форум: Оптужнице као средство притиска на Србе на КиМ

Српски национални форум (СНФ) пита власти у Србији шта намеравају да ураде поводом све учесталијег вида притиска на косовско-метохијске Србе. СНФ наовди да се обраћа јавности у тренутку када Срби све више пуне казамате по Косову и Метохији, поводом случаја који је један у низу, али тиче се свих Срба са КиМ, који су у идентичној опсаности.

СНФ подсећа да је косовска штампа објавила да ће косовски тужилац за ратне злочине подићи оптужницу против Зорана Ђокића из Пећи, за наводни ратни злочин учињен 1999. године. Зоран Ђокић је ухапшен (наочиглед свог детета) на административном прелазу Јариње, 2. фебруара 2019. године. Од тада налази се у притвору, дакле, већ 5 месеци.

До тренутка хапшења, па ни након тога тужилац није нашао(ла) ни један доказ о наводном злочину, већ је само поступио(ла) по нечијој пријави. И уместо да ослободи недужног човека подигао(ла) је оптужницу надајући се да ће неки доказ изненадно „испливати“. А шта ако неће?

Срби су до сада много пута хапшени, привођени, притварани, а да за то није било разлога нити правно ваљаних доказа, почев од Оливера Ивановића, па до десетина других Срба.

Српски национални форум се нада да је ово последњи случај оваквог односа према Србима. СНФ се наравно залаже да свако ко је учинио ратни злочин, било са које стране, буде процесиран и најстрожије кажњен, али привођење, затварање и тортура тек на основу некакве пријаве, и доказа по принципу „чуо сам“ – крајње је непримерено.

Штавише, то је притисак на свакога Србина који прелази административну линију, да буде ухапшен и притворен најмање пола године, на основу аргумента „чуо сам да је неко под тим именом нешто радио“. То је врло јак адут у спречавању повратка избеглих Срба, и врло јак адут у протеривању преосталих.

СНФ пита власти у Србији шта намеравају да ураде поводом овог све учесталијег вида притиска на Србе, и шта намеравају да ураде у погледу конкретног случаја?

СНФ моли шефа дипломатије г. Ивицу Дачића, да на предстојећој седници СБ УН о Косову и Метохији  не заборави случај Зорана Ђокића, и да запита тај високи форум, најодговорнији за решавање сукоба на КиМ, шта намерава да предузме поводом институционализованог притиска Приштине на преостале Србе, закључује се у саопштењу.