Srpski nacionalni forum: Optužnice kao sredstvo pritiska na Srbe na KiM

Srpski nacionalni forum (SNF) pita vlasti u Srbiji šta nameravaju da urade povodom sve učestalijeg vida pritiska na kosovsko-metohijske Srbe. SNF naovdi da se obraća javnosti u trenutku kada Srbi sve više pune kazamate po Kosovu i Metohiji, povodom slučaja koji je jedan u nizu, ali tiče se svih Srba sa KiM, koji su u identičnoj opsanosti.

SNF podseća da je kosovska štampa objavila da će kosovski tužilac za ratne zločine podići optužnicu protiv Zorana Đokića iz Peći, za navodni ratni zločin učinjen 1999. godine. Zoran Đokić je uhapšen (naočigled svog deteta) na administrativnom prelazu Jarinje, 2. februara 2019. godine. Od tada nalazi se u pritvoru, dakle, već 5 meseci.

Do trenutka hapšenja, pa ni nakon toga tužilac nije našao(la) ni jedan dokaz o navodnom zločinu, već je samo postupio(la) po nečijoj prijavi. I umesto da oslobodi nedužnog čoveka podigao(la) je optužnicu nadajući se da će neki dokaz iznenadno „isplivati“. A šta ako neće?

Srbi su do sada mnogo puta hapšeni, privođeni, pritvarani, a da za to nije bilo razloga niti pravno valjanih dokaza, počev od Olivera Ivanovića, pa do desetina drugih Srba.

Srpski nacionalni forum se nada da je ovo poslednji slučaj ovakvog odnosa prema Srbima. SNF se naravno zalaže da svako ko je učinio ratni zločin, bilo sa koje strane, bude procesiran i najstrožije kažnjen, ali privođenje, zatvaranje i tortura tek na osnovu nekakve prijave, i dokaza po principu „čuo sam“ – krajnje je neprimereno.

Štaviše, to je pritisak na svakoga Srbina koji prelazi administrativnu liniju, da bude uhapšen i pritvoren najmanje pola godine, na osnovu argumenta „čuo sam da je neko pod tim imenom nešto radio“. To je vrlo jak adut u sprečavanju povratka izbeglih Srba, i vrlo jak adut u proterivanju preostalih.

SNF pita vlasti u Srbiji šta nameravaju da urade povodom ovog sve učestalijeg vida pritiska na Srbe, i šta nameravaju da urade u pogledu konkretnog slučaja?

SNF moli šefa diplomatije g. Ivicu Dačića, da na predstojećoj sednici SB UN o Kosovu i Metohiji  ne zaboravi slučaj Zorana Đokića, i da zapita taj visoki forum, najodgovorniji za rešavanje sukoba na KiM, šta namerava da preduzme povodom institucionalizovanog pritiska Prištine na preostale Srbe, zaključuje se u saopštenju.