Miljana Dunđerin: Grubo sam izmanipulisana

Skrinšot sa sajta reclamation99.com

Zbog objavljivanja fotografije i izjave iz intervjua koju je dala američkoj novinarki, na instalaciji Nju born u Prištini, medijima se saopštenjem obratila Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“, iz Kosovske Mitrovice. Saopštenje prenosimo u celosti.

Povodom objavljivanja moje fotografije i citiranja mojih reči u okviru izložbe Reclamation 99 u Prištini, čiji je autor američka novinarka Lauren Peace, prinuđena sam da se ovim saopštenjem obratim javnosti, u svoje lično ime i u ime Privatnog kulturnog centra „Akvarijus“ koji vodim, a o kome su takođe na sajtu reclamation99.com iznete netačne informacije.

Novinarka Loren Peace posetila je „Akvarijus“ pre oko mesec dana kako bi napravila kratki intervju koji joj je bio potreban, kako je obrazložila, za dokumentarni film koji snima o ženama sa Kosova i Metohije. Bez bilo kakvog odobrenja 7. juna 2019. godine moja fotografija i izjava osvanule su u centru Prištine, na instilaciji New Born, a povodom otvaranja izložbe Reclamation 99. Na taj način smo i ja i PKC „Akvarijus“ grubo izmanipulisani, a javnost lažno informisana, kako o meni, mojoj umetnosti i mojim stavovima, tako i o ciljevima i delatnosti „Akvarijusa“ koji već četiri godine uspešno radi u Kosovskoj Mitrovici, zalažući se, između ostalog, i protiv ovakvih primera političkog nasilja kojima sam upravo izložena.

Budući da nisam dala odobrenje za stavljanje moje fotografije i citata u okviru izložbe Reclamation 99 (o kojoj čak nisam blagovremeno ni obaveštena), a pogotovo ne u kontekstu New Born-a, koji ima jasne simboličke i političke konotacije, od organizatora i autorke zatraženo je da moja fotografija i izjava budu momentalno uklonjene, kako iz centra Prištine, tako i sa sajta Reclamation 99. Ukoliko se autorka i organizatori ogluše o ovaj zahtev u najkraćem mogućem roku, biću prenuđena da podignem tužbu protiv svih lica odgovornih za ovaj postupak, koji je školski primer kršenja ljudskih prava, ali i krivično delo, koje kao takvo vide sva svetska zakonodavstva.

Miljana Dunđerin