Vladika valjevski u Gračanici: Bog je u pravdi, a nije u sili!

Vladika valjevski Milutin, u društvu episkopa australijskog i novozelandskog srpske pravoslavne crkve Siluana, obilazi ovih dana srpske svetinje na Kosovu i Metohiji. Njihov boravak ima i humanitarni karater, jer je Vladika Siluan dopremio veliku količinu humanitarne pomoći koju su vernici u njegovoj eparhiji prikupili i koja će biti prosleđena Narodnoj kuhinji „Majka devet Jugovića“ u Prekovcu kod Novog Brda.

Zahvalivši se gostima na poseti i podsetivši da je i njegovo preosveštenstvo Vladika Milutin mnogo puta do sada pomagao rad Bogoslovije u Prizrenu, Vladika Teosoije je rekao da nas sve što naša braća čine za nas obavezuje da istrajemo na ovim prostorima i da znamo da nismo sami.

Vladika Teodosije, foto: I.M. GračanicaOnlajn

– Koliko je važno da opstanemo ovde i sačuvamo naše prisustvo, toliko je važno da imamo podršku sve pravoslavne braće gde god živeli“, rekao je vladika Raško – prizrenski Teodosije posle nedeljne liturgije, koju je uz sasluženje sveštenstva i monaštva služio u manastiru Gračanica.

Zahvalivši se na gostoprimstuvu episkop Valjevski Milutin je u svoje i u ime gosta iz daleke Austalije i Novog Zelanda , u obraćanju domaćinu, vladiki Raško – prizrenskom Teodosiju rekao:

– Došli smo sveti Vladiko da osvešamo naše noge, tako što smo hodali ovom svetom zemljom. Došli smo da osveštamo ruke naše, tako što smo dodirivali svetinje na Kosovu i Metohiji i kada tim našim rukama budemo delili blagoslov vladikama, narodu i sveštenstvu našem, mi osećamo da ćemo na taj način preneti blagoslov i svetost ove svete srpske zemlje i ovih velikih svetinja – rekao je vladika valjevske eparhije i nastavio blesedu:

Vladika Teodosije i Vladika Milutin, foto: I.M. GračanicaOnlajn

– Došli smo takođe vladiko Sveti da osveštamo naše oči gledajući ovu lepotu, staru nekolio vekova. Da osveštamo svoj um tako što ćemo stalno misliti o ovim svetinjama o kolevci srpskog naroda i preneti tu misao u besedama, tamo gde se vraćamo i govoriti našem narodu o lepotama i svetinji ovoga mesta. Jednostavno celim svojim bićem, danas celo svoje biće osveštavamo na svetoj zemlji srpskoj, na Kosovu i Metihiji – naglasio je vladika Milutin.

Epsikop Valjevski je naglasi da je zajedno sa vladikom Siluanom, ovde video ono što se, kako je rekao, kod nas, tamo ne može videti:

 – Kako smo više dolazili sve više smo osećali jaču snagu naroda i veću hrabrost, to se oseća, to ne može očima da se vidi , to je osećaj duše naše.  Koliko je ovde narod bliže Hirstu to se da videti, a mi smo zato tu da taj doživljaj prenesemo ostatku našeg naroda u centralnoj Srbiji.

Vladika Australijko – novozelandski Siluan, foto: I.M. GračanicaOnlajn

Vladika Milutin je na kraju uputio poruku svim prisutnim vernicima:

 – Sa nama ste zajedno, a pobediće Bog i pravda njegova, jer Bog je u pravdi a nije u sili. Sila tutnji i protutnji kao gromovi, a onda dolazi vedar dan, neka da Bog da taj vedar dan što pre stigne i na Kosovo i Meotihiju, rekao je na kraju besede vladika valjevski.

Vladika Siluan deli naforu, foto: I.M, GračanicaOnlajn

Na kraju bogosluženja vladika australijsko-novozelnadski Siluan vernike je blagoslovio podelivši im naforu.

I. Miljković