Sastanak u Parizu može odrediti budući format djaloga

Iako je bio učesnik Samita u Berlinu, srpski predsednik Aleksandar Vučić je obavio i telefonski razgovor sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Putem saopštenja, Vučić je dao do znanja da je u razgovoru izneo stav da je Srbija posvećena dijalogu sa Kosovom kojim posreduje Evropska Unija (EU) sa ciljem postizanja, kako se ističe, kompromisnog rešenja prihvatljivog za obe strane, koji će obezbediti stabilnost u regionu.

Ipak, Vučić je ponovio stav da Priština treba da ukine taksu na uvoz srpske robe kako bi se nastavio dijalog i u ovom je kontekstu zatražio i pomoć nemačke kancelarke.

Tokom današnjeg susreta sa Metju Palmerom, zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara, Vučić je ponovio stav da takse treba ukinuti kako bi se dijalog sa Kosovom nastavio.

“Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima”, kazao je Vučić novinarima nakon sastanka sa Palmerom.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je pre nekoliko dana izjavio da je Samit u Berlinu sazvan da bi se oživeo dijalog između Kosova i Srbije i da očekuje da se u Parizu izvrši pritisak na Prištinu da ukine carinske dažbine na uvoz robe iz Srbije.

U svakom slučaju, kosovski analitičari smatraju da će upravo Samit u Parizu između kosovskih i srpskih zvaničnika odrediti sudbinu dijaloga i da će tek tada biti jasniji njegov format, odnosno da li će biti nastavljen.

Naim Rašiti direktor Grupe za balkanske politike na Kosovu, smatra da se eksplicitno traži ukidanje takse na srpsku robu, a da Kosovo zauzvrat traži drugačije ponašanje prema njemu. On procenjuje da postoji sumnja da se dijalog može nastaviti ukoliko ne bude uspeo susret u Parizu, planiran za početak narednog meseca.

“Ako gospođa Merkel i predsednik Makron ne uspeju da ponovo porkenu ovaj proces, ne verujem da će Evropska Unija pronaći snagu da ponovo započne ovaj dijalog u kasnijoj fazi. Gospođa Merkel i predsednik Makron će se uključiti u ovu formu samita, samo ako postoji veoma snažna i sadržajna volja i za konačni sporazum”, izjavio je Rašiti.

Rašiti takođe smatra da ukoliko ne bude uspeo susret u Parizu, onda je i daleko rešavanje problematičnih odnosa između dve zemlje.

Neuspehom u Parizu, udaljićemo se puno. U Parizu i ranije u Berlinu trebalo je da se stvori veoma intenzivan proces dijaloga i eventualno stvori intenzivan proces prema konačnom sporazumu. Ako ne uspe tu (u Parizu), udaljićemo se puno i ne verujem da Kosovo ima energije, ali ni Srbija, da uđu u mnogo sporiji i višegodišnji proces u traženju sporazuma. Neki dijalog ostaje i treba da se nastavi, ali oko završnog sporazuma, konačnog, bićemo daleko”, ocenio je Rašiti.

S druge strane, politikolog Ramuš Tahiri smatra da procesu dijaloga neće pomoći ukoliko Srbija i Kosovo nastavljaju da postavljaju uslove.

“Ja mislim da će se normalizacijom odnosa, sva druga pitanja rešiti u normalnoj proceduri, onako kako su rešena prema svim državama. Dakle, šta se očekuje? Razumevanje i sporazum o normalizaciji, koji će podrazumevati mirovni sporazum, bez predrasuda za konačan sporazum, jer normalizacija nije konačno rešenje, već preduslov da se dođe do drugih rešenja za svaku oblast”, objasnio je Tahiri za Radio slobodna Evropa.

Tahiri ipak smatra da ukoliko dođe do susreta između kosovskih i srpskih zvaničnika u Parizu, to se ne može oceniti neuspehom.

“Međutim, ukoliko se ne sastanu, onda se pitanje dijaloga pomera za neki drugi period. Ali, situacija na Kosovu ne treba i ne bi smela da se zaoštrava. Ona može da se zaoštrava, ako Srbija natera Srbe da izađu iz institucija i da se obnove paralelne strukture. Inače, svako drugo rešenje je neprihvatljivo, u sklopu normi koje smatramo da su evropske i koje se tiču prava i individualnih i kolektivnih sloboda, kao i funkcionisanja Kosova kao države na celoj teritoriji”, smatra Tahiri.

Nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je istakao da ne očekuje brzo okončanje procesa dijaloga, ali nije odbacio mogućnost da bi se mogao postići “veliki sporazum”, nakon uključivanja i američkog predsednika Donalda Trampa i direktnog uključivanja Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuel Makrona.

Inače, kosovski premijer Haradinaj odoleva snažnim pritiscima predstavnika međunarodne zajednice da ukine odluku o taksama na srpsku robu. Poslanik njegove Alijanse za budućnost Kosova Muharem Nitaj je odbacio mogućnost da do nekog preokreta dođe na sastanku u Parizu.

“Kosovo ne može da se uslovljava ni sa čim. Samit u Parizu se ne održava samo za Kosovo, već i Srbiju. Ako mi prihvatamo dijalog bez uslovljavanja, zašto bi trebalo da se postavi dilema neuspeha Samita u Parizu zbog uslovlavanja Srbije?! Taksa se neće ukinuti mogućim uslovljavanjima Srbije” izjavio je Nitaj za “Gazeta Expres”.

Nitaj ipak navodi da je siguran da ukoliko bi se postigao okvirni sporazum o dijalogu, što podrazumeva i teme o kojima će se razgovarati, kada započinje i kada se završava ovaj proces koji bi završio sporazumom kojim se teži, zvanična Priština bi to uzela u obzir i privremeno suspendovala takse. U suprotnom, smatra on, nije u redu da se ukine taksa, kako bi dijalog trajao beskrajno, bez rezultata i sporazuma.

I premijer Haradinaj je nakon susreta u Berlinu izjavio da za njega postoje dve opcije.

“Ili velika odluka, dakle jednodnevna konferencija, onda bi Kosovo bilo spremno da suspenduje taksu do te konferencije, ali sa sporazumom o kojem se prethodno pregovaralo za konačnu odluku sa uslovom priznanja, ali i ako je suspendujemo na nekoliko dana, neće pomoći procesu, jer on može da traje danima ili godinama”, izjavio je Haradinaj.

Na prošlonedeljnoj debati u sklopu Foruma “GlobSec” u Bratislavi, predsednik Kosova Hašim Tači i srpski predsednik Aleksandar Vučić su istakli da je rešenje problema između Kosova i Srbije teško, ali da se trude da se takav sporazum ipak postigne.

“Prema gospodinu Tačiju, celo Kosovo pripada Albancima Kosova ili građanima Kosova kao nezavisna država, a prema Ustavu Srbije celo Kosovo pripada Srbiji, tako je i svet podeljen. Polovina je sada priznala nezavisnost Kosova, druga polovina do sada nije priznala, i nema nekog pomaka koji smo do sada napravili, što znači da treba da pronađemo rešenje. I ako političko stanje nije dobro, onda neki drugi ljudi, drugi političari treba da to urade u budućnosti, u to nemam sumnje”, izjavio je Vučić i dodao da se nada da ima hrabrih ljudi ne samo u Beogradu nego i u Prištini, ali da je važno i da se u svetu prihvati kompromisno rešenje koje će biti prihvatljivo za obe strane.

S druge strane, šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je istakao da je jedno rešenje nastavak dijaloga između Kosova i Srbije, odbacujući mogućnost promena granica. On smatra da to predstavlja opasnost i za stvaranje multietničkog društva, što je osnovna ideja Evropske Unije.

“To je Pandorina kutija i bio bi presedan. Ako želimo rešenje problema u budućnosti, promena granica može da dovede do rata. Treba da budemo jasni da ne treba da razmišljamo o promeni granica, nego da radimo na promeni društva”, poručio je Lajčak.

KosovoLajv – Violeta Oroši Berišaj