Decenije diplomatskih odnosa Kosova i Bugarske

Predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji, tokom zvanične posete Sofiji, učestvovao je u obeležavanju proslave povodom deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kosova i Bugarske. Svečanosti je, kako prenosi služba za informisanje Skupštine Kosova, prisustvovala predsednica Skupštine Bugarske i zvaničnici  bugarskog političkog vrha i diplomatskog kora.

-U sadašnjem pogledu deset godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kosova i Bugarske opisano je kao zajednički put, gde je u važnim procesima Kosovo dobilo neizrecivu podršku Bugarske, a za to smo veoma zahvalni. Ta pomoć nije bila nešto novo ili neočekivano od strane ove prijateljske zemlje, budući da bugarske vlasti ni u kojem trenutku i okolnostima nisu bile nespremne da podrže Kosovo, rekoao je Veselji

Predsednik Skupštine Kosova posebno se osvrnuo na događaje od pre 20 godine koje, kako je rekao, zaslužuju veliko poštovanje.

-Zahvaljujemo na velikoj pomoći Bugarske tokom 1999. godine, koja je zajedno sa Rumunijom i Mađarskom zatvorili vazdušni prostor kako bi pomogla NATO-u i sprečila nešto što je moglo biti previše nepredvidljivo za stabilnost regiona, rekao je  Veselji i dodao:

– Danas, 20 godina od tada, mi smo uoči proslave najslavnijeg dana nove istorije Kosova, Dana oslobođenja, i veoma sam srećan što imam priliku da budem ovde i hvala vam na prijemu u najvišim bugarskim institucijama i svim nivoima, koje su u to vreme dale svoj dragoceni doprinos za nas, rekao je Veselji.

Predsednik Skupštine je takođe naglasio da je Bugarska među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Kosova 2008. godine.

Predsednica bugarske Skupštine, Cveta Karaianceva, zamenik ministra inostranih poslova i drugi predstavnici centralne i lokalne vlasti, kao i predstavnici diplomatskog kora akreditovanog u Bugarskoj, prisustvovali su svečanom koncertu koji je organizovala Ambasada Kosova u Bugarskoj.