Gimnazija u Kosovskoj Kamenici jedna od najuspešnijih škola u pomoravlju

Četiri učenika Gimnazije u Kosovskoj Kamenici prvi put su u istoriji ove škole učestvovali u programu istraživačke stanice „Petnica“. Ova specifična istraživačko naučna laboratorija osnovana još 1982. godine, na iniciativu grupe mladih srpskih istraživača, nastavnika i studenata nezadovoljnih postojećom praksom u obrazovanju i formiranjem mladih naučnih kadrova. 

Što je najvažnije, učenici u „Petnici“ imaju priliku da pokažu svoju kreativnost, a u tome im pomažu vrhunskih predavači koji im prenose stručno znanje i uče kako da rade u timu i da istražuju.

Veselj, Bojana, Jovana i Sandra učestvovali u naučnim projektima iz oblasti dizajna, matematike, fizike i društveno humanističkih nauka.  Da matematika nije bauk, pokazala je mlada Jovana Pešić. Pohađa prvi razred Gimnazije, ali je ovaj predmet privukao baš u „Petnici“.

„Bila sam na jednom seminaru iz matematike i stvarno mi je bilo super. Naučili smo puno toga, kako da istražujemo, kako da budemo kritični i prema sebi i prema drugima, kako da budemo samostalni, ali i kako da budemo istrajni u tome“, rekla je Jovana.

Njena vršnjakinja Bojana Miljković odabrala je društveno humanističke nauke. Ono što je inspirisalo je da pravac u književnosti, romantizam i pesme nastale u tom periodu, poveže sa mentaliteom okruženja u kojem živi.

„Uglavnom je to književnost romantizma, zbog toga što sam želela da budu rodoljubive pesme da bih mogla nekako da povežem sa našim mentalitetom i sa našom nacijom uopšte, istakla je Bojana.

 
Uspešni i romski učenici

 Veselj Saliji iz romske zajednice, takođe učenik prvog razreda koji je imao za zadatak da od recikliranog otpada napravi dizajnirani predmet.  U prvom delu više su se bazirali na istraživanje, a praktični rad tek sledi.

„Oni su nam dali temu da istražimo i da uradimo jedan praktičan rad o reciklaži i problemu otpada koji se baca i zagađuje okolinu“, kazao je Veselj.

Sandru Miljković, učenicu trećeg razreda je privukla fizika. Učestvovala je na seminaru iz ove oblasti, ali se upoznala i sa radom laboratorije i pisanjem izveštaja. Kaže da je „Petnica“ iskustvo koje mnogo pomaže u nadgrađivanju znanja.

„Petnica je zaista jedno predivno životno iskustvo, pruža toliko mogućnosti, pogotovo za nas odavde. Toliko smo novih stvari naučili“, prokomentarisala je Sandra.

Zbog nedostatka finansijskih sredstava u školi, učenici su sami plaćali prevoz do Valjeva, gde je smeštena istraživačka stanica „Petnica“, a direktor Ivan Arsić je dogovorio da učenici ne plaćaju participaciju, koja je inače obavezna za sve učesnike.

Posle učenika „Gimnazije Šilovo“, ovo je još jedna škola iz Kosovsokog Pomoravlja koja je učestvovala u istraživačkim timovima u Petnici.

Kamenički gimnazijalci uspešni i na Međunarodnoj smotri čitalaštva „Čitalići

Učenici Gimnazije u Kosovskoj Kamenici osvojili su prvo i drugo mesto na Međunarodnoj smotri čitalaštva „Čitalići“, koja se održala početkom meseca u Mačkatu kod Zlatibora.

Prva nagrada za kostim Ane Karenjine pripala je Aleksandri Cvetković iz Korminjana, učenici trećeg razreda ove škole. Puna utisaka Aleksandra kaže da je ovo jedno posebno takmičenje koje neguje čitanje i kreativnost.

„Učestvovala sam na takmičenju „Čitalići“, koje se odžavalo u Mačkatu. To je međunarodno takmičenje gde predstavljamo sposobnost čitanja“, rekla je Aleksandra.

Drugo mesto u kategoriji digitalni „čitalići“ osvojili su učenici koji su grupno radili na uređivanju digitalnog časopisa „Božuri“. Šesnaestoro učenika od prvog do trećeg razreda vredno su radili i po oceni žirija i kako kažu zasluženo osvojili ovo mesto. Pored učešća u Mačkatu učenici ove škole učestvovali su i na drugim takmičenjima različitog tipa. Kažu da je bitno učešće, jer tada uvek nauče nešto novo i steknu iskustvo koje posle mogu da primene u daljem radu. Mila Maksimović učenica prvog razreda je sredinom maja učestvovala na „Književnoj olimpijadi“ u Sremskim Karlovcima.

„To je zaista za mene jedno veliko iskustvo. Priprema za takmičenje jeste da je bila jako naporna, naporno sam radila sa svojom profesorkom Milenom Trajković. Takmičenje se sastoji iz testa koji zahteva od nas da dosta znamo o književnim delima“, rekla je Mila.

 

Škola podržava talentovanu decu

„Škola ima sluha za talentovanu decu, ove školske godine imamo veliki broj takmičara kako iz matematike, ruskog jezika, fizike i književnosti, tako da smo imali osmoro učesnika na takmičenju u Sremskim Karlovcima i sa tog takmičenja doneli smo tri bronze, odnosno tri treća mesta“, izjavio je direktor Gimnazije Ivan Arsić.

 

Arsić naglašava da je vrlo zadovoljan i postignutim rezultatima na takmičenju u Mačkatu. Kaže da je Međunarodna smotra čitalaštva za njiihovu školu vrlo bitno takmičenje, ne krijući zadovoljstvo što su osvojili dve nagrade.  Projekat „Čitalići“ osmilili su prosvetni radnici entuzijasti uglavnom profesori srpskog jezika kako bi spasili knjigu i čitanje od otuđenja i približili ih deci.

Gimnazija u Kosovskoj Kamenici je na ovom takmičenju imala svoj štand, na kojem su učenici izložili svoje radove. Prikazani su i portreti učenika ove škole. Mladi autor  iz romske zajednice Veselj Saliji na portetima deformisanih lica prikazao je društvenu stvarnost, društvo koje je usled različitih promena postalo deformisano.

RTV PULS- Maja Živković