Иван Костић: Зашто власт у Србији не реагује на прогон СПЦ у Црној Гори?

Прогон православне митрополије Црногорско – приморске посланик Двери, Иван Костић назива  још једним заједнички пројекатом Алекдандра Вучића и Мила Ђукановића како би се најутицајнија институција у Црној Гори, на челу са митрополитом Амфилохијем, ућуткала по питању предстојећих дешавања везаних за предају Косова и Метохије од стране режима у Београду.

Недавно је Влада Црне Горе усвојила предлог Закона о слободи вероисповести који је још скандалознији и штетнији по СПЦ од нацрта закона из 2015. године који је и тада Венецијанска комисија лоше оценила. Они су изнели став да такав нацрт закона представља кршење Европске конвенције о људским правима, којом се гарантује право на мирно уживање имовине.

„Зашто баш сада у овом тренутку Влада Црне Горе тако брзо, без било какве консултације са припадницима традиционалних верских заједница, хоће овај предлог закона да достави Скупштини Црне Горе на усвајање“?, пита Костић

Једини прави одговор је да власти у Београду и Подгорици синхронизовано врше притисак на црквени клир Митрополије црногорско приморске, како би се они као највећи противници Вучићеве идеје разграничења, ућуткали и позабавили новонасталим проблемима које би произвело усвајање овог закона. Грађани Црне Горе имају апсолутно право да се интересују за питање статуса Косова и Метохије, јер је не тако давно велики део Метохије била територија Краљевине Црне Горе.

Власти у Београду и Подгорици нису свесне колике поделе и сукобе и стварање опасности од грађанског рата међу људима у Црној Гори може да изазове сулуда идеја о отимању храмова СПЦ који су саграђени пре 1918.године, а које би уследило, ако не дај Боже, овај закон буде усвојен.

Уместо да раде на учвршћивању економских, културних и политичких веза међу два братска балканска народа, што би засигурно ојачало позицију Србије и Црне Горе у светским привредним и друштвеним кретањима, Вучић и Ђукановић као да све намерно раде по нечијем налогу, како би овај део Балкана и у наредном периоду био ризично и несигурно подручје за било какав цивилизацијски развој.

Све ово наравно не пролази без реакције у Црној Гори и ми подржавамо Сабор у Подгорици који ће се одржати у суботу а на који је позвала Митрополија Црногорско приморска, рекао је Костић