Ћехаја: Акција на северу била легитимна – Трајковићева: Српска листа да захтева одговорност министра полиције

Директор Центра за безбедносне студије Фљоријан Ћехаја сматра да је последња акција Полиције Косова на северу Косова била потпуно легитимна и у складу са законом, док је председница Европскох покретеа Срба на Косову Рада Трајковић мишљења да је полиција била репресивна и да је Српска листа требало да тражи одговорност министра унутрашњих послова Косова.

Директор косовског Центра за безбедносне студије Фљоријан Ћехаја сматра да је у протеклом периоду дошло до одређених, како је казао, штетних дешавања у којима је оштећен процес дијалога између Србије и Косова. И поред тога што је како је навео недавно на форуму  ГлобСек у Братислави дошло до неформалног дијалога Александра Вучића и Хашима Тачија, он сматра да се због таксе од 100 одсто на увоз  робе из Србије не може напредовати даље у функцији дијалога и склапања евентуалног споразума. Међутим како каже нису само таксе проблем.

,,Не би требало да узимамо у обзир само то условаљавање, уведене царине, него и дебату која је била веома деструктивна, морао бих да додам, као и споразума који је био споран између два предеседника. Чак и ако би претпоставили да је циљ тог споразума био добарморамо рећи да су оба председника веома лоше управљала самим процесом у последње две године и поруке које су слали становништву одражавале су само несигурност у вези са тим шта би се требало постићи и проузрокована је велика забуна код широког дела становништва и дела међународне заједнице”.

Коментаришући сусрет Вучића и Тачија у Братислави председница Европског покрета Срба на Косову Рада Трајковић сматра да нетранспарентна комуникација између Приштине и Београда и даље траје. Међутим оно што је посебно забрињавајуће је што ипак Вучић и Тачи,  како каже, већ шест година разговарају, али су односи Срба и Албанаца све удаљенији

„Ми смо дошли у позицију у овом тренутку да, такав антагонизам су развили, без суштинских неких великих разлога, који се тичу наших међусобних односа, него  ради криминала и осталих ствари,  да то заиста прети једном страшном… Ментална дестабилизација је на врхунцу,  још се само чека и нека  физичка дестабилизација,  да пођемо једни на друге, рачунајући на оно што се сервира медијима посебно. Ја пратим медије у Београду и таблоиде где криминогени разлози се приказују као етнички и то је за све нас врло проблематично“, казала је Рада Трајковић.

Говорећи о акцији Полиција Косова на Северу Косова 28. маја ове године Трајковићева сматра да није спорно да треба да постоји борба против криминала и корупције и на северу Косова, али се по њеним речима поставља питање зашто се то десило баш у овом тренутку и да ли је циљ те акције био да се скрене пажња са недавног хашења појединих људи јужно од Ибра, који се како је рекла доводе у везу са највишим косовским лидерима. По њеним речима спорно је и то што је полиција,  како каже, у тој акцији употребила прекомерну силу.

,,Они су били репресивни. Спрска листа уместо да тражи одговорност од министра полиције, зато што, ако је послао једнонационални  састав полиције и зашто је прекорачена употреба силе над људима – за то свакако треба да сноси одговорност“, рекла је Трајковићева.

С друге стране Фљоријан Ћехаја сматра да је акција на северу Косова била у складу са законом, да је у питању борба против криминала и корупције и да је то како је казао „урађено под притиском међународне заједнице у циљу успостављања реда и закона”.

,,Јер на северу земље цвета организовани криминал и нема полицијске организације, а то омогућава одређеним структурама да функционишу много слободније него у другим деловима Косова. Још једном понављам, не кажем да у другим деловима Косова нема активности организованог криминала, али просто овде је другачијег облика, више је структурисан, више је елитни, ако га могу тако назвати. Условно, становништво га не види директно, док је овде становништво у ситуацији да види отворено те криминалне структуре. Ово је много слично случају Косова после рата у одређеним регионима где је било отворено од стране неких команданата. И то је истина, то је превазиђено сада на Косову”, казао је Ћехаја.

Емисију Споразум заједнички реализују невладина организација Актив из Северне Митровице,  Независна ТВ Мрежа и Радио телевизија КИМ уз подршку Косовске фондације за отворено друштво.