Палмер: Оставите по страни злопамћење и националистичку реторику

Бивши амерички председник Бил Клинтон и бивша државна секретарка Медлин Олбрајт, јуче су биле главне фигуре обележавања 20 година уласка КФОР-а на Косово. Поред бившег генерала НАТО, Весли Кларка, који је овога пута допутовао са супругом и унуцима, званичној прослави присуствовали су и заменик помоћника државног америчког секретара Метју Палмер, бивши хрватски председник Стјепан Месић, међународни представници на Косову и друге личности, за које Приштинске власти оцењују да су допринеле развоју Косова у последње две деценије.

У знак захвалности откривена је биста Медлин Олбрајт, а Клинтон је посетио споменик који је пре више година инаугурисан на Булевару који носи његово име. На свечаности у центру Приштине, говорили су гости и главни представници косовских институција, а у својим су говорима су углавном износили сећања на дан када је на Косово ушло око 50 хиљада припадника КФОР-а који су били дочекани са одушевљењем.

Ипак, ни обележавање ове јубиларне године, није протекло без политичких порука. У овом контексту, Метју Палмер је искористио прилику да и у свом обаћању истакне да је Косово “довољно порасло и сазрело да служи као сидро демократије.

“Данас вас изазивам да предвидите светлију будућност. Сједињене Америчке Државе (САД) ће бити на вашој страни, поред вас, али су прошли дани када је САД, НАТО и Европска Унија бити под вашим крилом и доносити одлуке. Светла будућност зависи од очувања реда и мира. Тражи полагање рачуна”, изјавио је Палмер.

Пошто је истакао да напредак између две земље тражи и обавезивање Косова и Србије да ће се сви они који су чинили злочине наћи пред лицем правде, Палмер је истакао да треба да се остави по страни националистичка реторика.

“Обелодаљивање жртава не помаже изградњи једне демократске земље. Време је да Косово постигне споразум који би за епилог имао реципрочно признање између Косова и Србије ”, казао је Палмер.

Он је такође затражио да Косово и Србија постигну коначан споразум, јер како је оценио, сада је погодан тренутак за тако нешто.

“Приштина и Београд треба да раде заједно у име свих жртава. Треба да оставе по страни злопамћење. САД је уз Косово како би охрабрила напредак. Косово и Србија треба да наставе дијалог”, поручио је Палмер, додајући да ће Косово и Србија увек бити суседи.

С друге стране, премијер Косова Рамуш Харадинај је позвао Србију да призна Косово.

“Позивамо државу Србију и председника Вучића да призна Косово у својим границама, како би сви више радили, да се фокусирамо на развој земље и владавину закона. Косово је спремно да се помири и као такво, позивамо Србију да се помири”, изјавио је Харадинај.

Учествујући на Међународној конференцији за безбедност “20 година слободе, визија за одржив мир која је поводом 20  година од уласка КФОР-а на Косово одржана у Приштини,  Харадинај је истакао да недовршена питања између Косова и Србије остављају простор да се на Западном Балкану прошири руска агенда.

“Непоштовање споразума за признање између Косова и Србије доводи у опасност регион. Не само данас. Друге отворене теме су изванредна могућност за агенду Русије на Балкану. Она не прикрива агенду. Њен је циљ да Запад не успе. Наш интерес је да се ујединимо како би постигли споразум о миру са Србијом, у постојећим границама, у међусобном поштовању као народи”, изјавио је Харадинај.

На овој је Конференцији говорила и министарка за европске интеграције Дурата Хоџа, која је истакла да је Косово земља која свакога дана ради како би ојачала демократију, како би подржала људска права и да се нада да ће Косово веома брзо бити део Европске Уније и НАТО-а.

“Ако је циљ одрживи мир, онда су приближавање ових настојања кључ. За нас су изазови и недостатак слободе кретања за грађане Косова, да путују у земље чланице ЕУ и у земљама Шенген зоне. Европска Комисија је потврдила да смо испунили све критеријуме који су нам постављени. Наши грађани још увек не уживају своја равноправно право да се слободно крећу. Овај приступ је неприхватљив и из прагматичне перспективе је штетан”, изјаила је Хоџа.

На обележавање годишњице окончања косовско–српског конфликта, односно уласка КФОР-а на Косову, огласио се и Марко Ђурић, шеф Канцеларије за Косово и Метохију српске Владе. Он је изнео став да се и након 20 година од завршетка НАТО бомбардовања нису казнили они који су починили ратне злочине и који су одговорни за одлазак више од половине српских грађана са Косова.

“Држава жртва агресије, држава којој се отима део територије противно међународном праву и да 20 година након агресије нису кажњени најодговорнији за ратне злочине над Србима и несрбима, који нису хтели да слушају терор злочинаца из такозване Ослободилачке војске Косова”, рекао је Ђурић.

Иначе, косовски политичари су се и приликом ове годишњице завршетка рата на Косову захвалили својим савезницима, посебно САД, што је Косово данас слободно и независно, односно што је НАТО интервенисао како би спречило хуманитарну катастрофу, и што се својим кућама вратило око милион протераних косовских Албанаца.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај