САД не подржава дијалог који уназађује независност Косова

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Метју Палмер

Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара, јуче је у просторијама Америчке амбасаде у Приштини окупио лидере косовске позиције и опозиције, а састанку су присуствовали и челници Српске листе и Самосталне либералне странке.

Ипак, медији нису успели да сазнају шта је била главна тема разговора, односно какве је поруке Палмер пренео политичким представницима на Косову, али се нагађа да је у фокусу дискусије био предстојећи састанак у Паризу, најављен за почетак наредног месеца, односно стварање услова за наставак дијалога између Косова и Србије.

Палмер који се пре доласка на Косово састао и са српским председником Александром Вучићем затражио је од косовских челника да повуку одлуку о такси од 100 одсто на увоз српске робе, а обраћајући се на званичној свечаности поводом 20 година од уласка КФОР-а на Косово, Палмер је истакао важност успостављања добросуседских односа са Србијом, односно наставак дијалога између две земље.

“Разумем да је тарифа веома популарна и разумемо зашто, али ми охрабрујемо људе, како политичке лидере, тако и гласаче Косова да добро погледају шта уствари од овога добија Косово и шта је уствари проузроковало на Косову. И ако се то јасно сагледа, мислим да ће се сложити са нашим закључком да тарифе коренито не помажу Косово на путу на којем треба да напредује”, изнео је став амерички дипломата у интервуу за Радио СЛободна Европа.

У истом интервју, Палмер је поновио подршку Сједињених Америких Држава (САД) наставку дијалога уз посредовање Европске уније (ЕУ) и изнео став да је самит у Берлину и предстојећи састанак у Паризу „дизајниран“ како би се и подржао дијалог у Бриселу.

„Ми настављамо да подржавамо дијалог вођен од Европске уније. Мислим да је фундаментално за будућност обеју земаља, Србије и Косова, да пронађу пут за нормализацију односа. Идеално, то би значило обострано признаје и отварање њиховог пута према европским интеграцијама. Повратак (преговарачком) столу је фундаменталан. То подразумева суспендовање тарифе, дакле уклањање препрека за напредак. Верујем да су обе стране спремне да се поново састану, али је важно да се створе услови како би се то омогућило. Ми остајемо главни подржаваоци у овом процесу. За Косово нема другог пута напред, осим дијалога, нормализације односа и надамо се да ће се то што пре догодити“, изјавио је Метју.

Амерички дипломата је такође изнео и став своје земље у вези идеја које последњих месеци пласира председник Косова Хашим Тачи, везане за решавање односа са Србијом, као што је она о корекцији граница, у том склопу чак и припајање Прешевске долине Косову, до последње изјаве о могућности уједињења са Албанијом, као одговор Европској унији која одуговлачи са давањем зеленог светла за визну либерализацију и поред тога што је Косово испунило све тражене критеријуме.

“Подршка САД независном Косову остаје снажна и то унапређује циљ за стабилан и просперитетни Балкан. Ова политика има подршку од свих у Америци и ми смо поносни због помоћи коју смо дали народу Косова. Ми одбацујемо циничан концепт да је једини пут да се иде напред враћање времена уназад за независност Косова. Такође, одбацујемо идеју да је будућност Косова уједињење са неком другом државом”, изјавио је Палмер.

Иначе, Палмер је на питање, да ли може да такозвана “шатл” дипломатија помоћи да се две стране врате за преговарачки сто, Палмер је одговорио да је стигао из Београда и да је сада у Приштини.

“Ми обављамо разговоре са обе стране у овом процесу око тога како да идемо напред. На крају крајева, не зависи од нас да преговарамо споразум. Приштина неће преговарати о споразуму са САД, неће преговарати споразум са Бриселом, треба да преговара са Београдом, тако да треба да изнађе пут напред, враћајући се за сто дијалога, враћајући се на сто преговора и да постигне споразум који унапређује националне интересе Косова”, изјавио је Палмер.

С друге стране, Бодо Вебер из берлинског Савета за политику демократизације је изјавио да немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон нису одустали од инцијативе да се косовски и српски лидери састану у Паризу, чији је циљ да се обнови дијалог.

“Федерика Могерини и њена екипа су у последње две године отимали преговоре за дијалог од других институција ЕУ, укључујући и владе држава чланица. Ваљда је то био најекстремнији пример таквог управљања. Зато је од велике важности што су две државе чланице са највећим утицајем преузеле иницијативу како би вратиле под контролу процес преговарања на колосек озбиљних преговора за постизање заиста свеобухватног споразума за пуну нормализацију односа Косова и Србије. Ово је процес који не треба и не може да чека док председник Европске комисије и високи представници и званично преузму задатке.

У интервјуу за “Газета Еxпрес”, Вебер је поред осталог истакао да је од важности да у случају обнове дијалога овај процес не траје више од две године, а да евентуални споразум треба да буде свеобухватан, изграђен на основи мирног суживота Србије и Косова.

Бодо Вебер је такође истакао да верује да Сједињене Америчке Државе могу да одиграју подржавајућу улогу у односу на Европску унију, ради постизања коначног споразума, а на питање да ли ће се у дијалог укључити Русија, Вебер је изјавио да није сигуран.

“Русија није заинтересована ни за какав конструктиван процес којим управља Запад, и нарочито не за оне процесе који приближавају Србију евроатлантским интеграцијама”, изнео је став Вебер.

КосовоЛајв – Виолета Ороши Беришај